Pagina 67 van: Marktvisie Juli 7-2015

Dat vertelt Albert Beekhuis op het mo-ment dat wij hem ontmoeten op de
druilerige markt in Doetinchem. Ondanks
het weer is het er druk. Ook bij Marktbak-
ker Albert Beekhuis, die de formules ’t
Stoepje en Natuurlijk en heerlijk voert.
Er staan zes mensen in de wagen te hel-
pen. ‘Vooral meisjes van 17, 18 jaar. Die
heb ik het liefst. Die doen het leuk in de
verkoop. En allemaal een dag in de week.
Dan blijven ze ook een aantal jaren en-
thousiast.’
Altijd op kramen
Sinds eind maart is marktbakker Albert
Beekhuis uit Bunschoten-Spakenburg met
een nieuwe wagen op de markt te vinden.
‘Ik sta vanaf 1987 op de markt en heb al-
tijd op kramen verkocht. Ik heb eerst in
loondienst gewerkt bij mijn schoonvader –
Roelof Blokhuis, red. – en ben in 2001 voor
mijzelf begonnen.’ Ook zijn vrouw Regina
staat op de markt, maar dan op de Pek-
markt in Amsterdam. Zoon Robin helpt op
zaterdag ook mee in Doetinchem. Maar die
gaat zijn ouders zeker niet opvolgen. ‘Hij
volgt een opleiding in de ICT.’
Beekhuis (47) deed voor het marktkoop-
manschap zelf ook heel wat anders. ‘Ik
was technisch tekenaar op het gebied van
installatietechniek. Dat heb ik na mijn op-
leiding ook nog vier jaar gedaan, toen ik
net getrouwd was. Maar het kantoor was
niet zo geschikt voor mij.’ En dan met een
grijns: ‘Alhoewel ik met slecht weer wel
eens denk: zat ik nou maar op kantoor.’
Voor de aanschaf van de markavan kwam
Beekhuis terecht bij Kowa in Spakenburg.
‘Mijn zwager, Roel Blokhuis, red. – had er
ook al een van Kowa. Ik ben meerdere
markten rond geweest om te kijken hoe ik
het precies wilde hebben. Ik had hem al
besteld en ben toen nog op diverse plek-
ken wezen kijken om precies te zien wat
ik wilde. Maar ik heb me hoofdzakelijk
door Kowa laten adviseren. Zij bouwen
een heel zware, stevige verkoopwagen, die
heel mooi is afgewerkt. Kowa zit bij mij
om de hoek. Als ik wat heb is het binnen
een half uur gerepareerd. Ik vind prijzen
MARKTVISIE 67
‘Ik heb vorig jaar een hernia gehad. Dan is een wagen toch wel
wat makkelijker dan kramen. Je kunt heel wat laten liggen. Je
hoeft de verlichting niet iedere keer op te hangen en de zeilen
zitten ook gewoon vast. En je kunt qua presentatie wat meer
doen. In een kraam heb je toch altijd verspringingen. Bovendien
zijn de planken van een kraam 20 centimeter smaller.’
Tekst: Erik Kruisselbrink – Fotografie: John Voermans
E
Verschuiving naar luxe brood
Beekhuis werkt al twee jaar met twee
afbakovens. Die gebruikt hij voor de
halffabricaten, het klein brood, appel-
flappen, gevulde koeken en spijskoe-
ken. Het groot brood bakt hij er niet
in af. Beekhuis, die ook de formule
Natuurlijk en Heerlijk voert en daar-
onder onder meer biologisch, spelt-
en zuurdesembrood verkoopt, ziet
een sterke verschuiving naar deze
luxere broodsoorten. ‘Het aandeel
verpakt brood wordt steeds kleiner.
Gewoon brood kun je overal kopen en
vaak nog goedkoper ook.’ Beekhuis
schat de verhouding luxe brood –
gangbaar brood op 80 om 20 in
omzet. Die verhouding slaat ook zo
sterk uit, omdat de prijzen voor luxe
brood veel hoger liggen.’
Op zaterdag heeft Beekhuis de beschikking over 16 meter presentatieruimte.
66-67-68-69_blingbling.indd 67 24-06-15 13:55