Pagina 58 van: Marktvisie Juli – 7-2016

Thema: FoodTruck
NR 7 | juli 201658
Hygiëne in foodtrucks
Het aantal foodtrucks neemt snel toe. Een diploma of vergunning
is niet nodig, maar een foodtrucker moet wel aan de Hygiënecode
voldoen. En dat terwijl je in een rollende keuken vaak niet alle
voorzieningen hebt die een vaste keuken wel heeft.
Tekst: Bert Platzer – Fotografie: archief
Nederland telt maar liefst achtduizend cateringbedrijven die festivals en an-
dere evenementen bedienen, blijkt uit cij-
fers die RTL Z onlangs opvroeg bij de
Kamer van Koophandel. Hoeveel daarvan
foodtrucks zijn, is onduidelijk. Karlijn Wit-
teveen schat het aantal op ongeveer ze-
venhonderd. Witteveen is secretaris van
Streetfood Nederland, een in 2013 opge-
richte vereniging die de belangen van
foodtruckers behartigt, collectieve inkoop
organiseert en cursussen geeft. “We probe-
ren een soort basis te creëren om een
mooie toekomst voor foodtruckers op te
kunnen bouwen. Verder kijken we of we
een certificeringssysteem kunnen opzet-
ten voor foodtruckers, onder andere met
betrekking tot HACCP.”
Onduidelijkheid
Mede vanuit de praktijk van de foodtruck
Renzo’s on Wheels, die als aanvulling fun-
geert op de Amsterdamse delicatessen-
winkel en cateringservice Renzo’s,
waaraan Witteveen leiding geeft, weet ze
tegen welke beperkingen foodtruckers
aanlopen als het aankomt op het naleven
van de Hygiënecode. “Het vervelende is
dat er geen speciale hygiënecode is voor
foodtrucks. We worden namelijk getoetst
op de normale Hygiënecode voor de ho-
reca. Maar die regels worden verschillend
geïnterpreteerd. Als we bijvoorbeeld een
barbecue buiten de truck zetten, moeten
we er op het ene festival een gladde en af-
neembare vloer onder leggen. Van andere
controleurs mogen we gewoon op het gras
staan. En van de ene moet er een parasol
boven de barbecue, omdat er anders
blaadjes op het voedsel kunnen vallen,
terwijl dat van de ander niet hoeft. Er is
dus vooral onduidelijkheid.”
Die onduidelijkheid geldt niet alleen bij
controles door de NVWA, maar ook bij die
van bureaus die door festivalorganisaties
worden ingeschakeld. De onduidelijkheid
vloeit volgens Witteveen voort uit het feit
dat foodtrucks een vrij nieuw verschijnsel
zijn. “Zijn we ambulante handel, horeca of
een foodspecialiteitenzaak? Als vereniging
proberen we dat nader te omschrijven,
zodat er ook betere regelgeving voor ons
kan worden gecreëerd, zodat we in de toe-
komst ook onze eigen hygiënecode krij-
gen.”
Tekortkomingen
Lex Benden, woordvoerder van de NVWA,
laat echter weten dat er niet zoveel onder-
scheid valt te maken. “Als je voedsel be-
reidt, zul je je gewoon aan de
HACCP-regels moeten houden, of je dat
nou in een restaurant doet of achterin een
bestelbusje.”
Bendens collega-woordvoerder stuurt een
lijst van tekortkomingen en overtredingen
van de Hygiënecode die door de NVWA-in-
specteurs vaak bij foodtrucks worden ge-
constateerd: ondernemers hebben geen
back-up om hun koel- en warmhoudvoor-
zieningen van stroom te voorzien als de
stroom uitvalt. “Ook is het geen onder-
werp van gesprek in aanloop naar een
NVWA: ‘Als je voedsel bereidt, gelden HACCP-regels’
Pilot
Om de mogelijkheden voor food-
trucks verder te verbeteren, partici-
peert Streetfood Nederland in een
pilot in Amsterdam, waarbij food-
trucks vrij op straat mogen staan.
Voorzieningen voor stroom en water
ontbreken echter. “Dan moet je echt
zelfvoorzienend zijn”, zegt Witteveen.
“Niet alle foodtrucks kunnen daar
dus staan. Er zijn foodtrucks die zijn
ingericht voor festivals en foodtrucks
die helemaal zelfvoorzienend zijn.
Dat is een belangrijk verschil.”Het ontbreekt op veel festivallocaties aan met
name warm stromend water.
58-59_voedselenwarenautoriteit.indd 58 22-06-16 12:15