Pagina 62 van: Marktvisie Juli – 7-2016

NR 7 | julI 201662
Bling Bling
Vrijdag is de beste dag van Vishandel Boonstra. Dan staat de wagen met
drie á vier man personeel in Wolvega. In
de rest van de week varieert het aantal
medewerkers in de wagen van twee tot
drie. Jan Boonstra (60) is zelf lang niet al-
tijd in de wagen te vinden, maar ook vaak
ervoor. Dat kan sinds kort met de extra
gasaansluiting in de nieuwe wagen. En
dan komt zijn oude beroep als leraar hem
nog goed van pas. “Ik sta regelmatig met
een skottelbraai voor de wagen om de
mensen dingen te laten proeven en te in-
formeren wat je allemaal met vis kunt
doen.” Boonstra verklaart de extra omzet-
stijging mede door een uitbreiding van het
assortiment. “We hebben nu ook een eigen
haring-, krab- en tonijnsalade. Maar het
personeel is het belangrijkste. Daar staat
of valt alles mee. Wat dat betreft heb ik
een fantastisch team.”
Ondanks dat Boonstra zelf 60 is en zijn
vrouw Rinske 55, koos hij er toch voor om
nog te investeren in een nieuwe wagen. “Ik
heb de hoop dat onze kinderen de zaak
gaan overnemen.” Boonstra doelt daarmee
op dochter (Mirna, 26) samen met haar
vriend (Max, 27) en/of zoon (Mark, 32).
Hygiëne
Boonstra koos opnieuw bewust voor een
zelfrijdende wagen. “Dat is makkelijker
met inparkeren, maar het geeft vooral een
mooier geheel.” De nieuwe wagen meet
maar liefst negen meter in totaal met een
verkoopvitrine van zes meter. “Ik wilde
Standplaatsen
Boonstra koos bewust voor stand-
plaatsen en niet voor weekmarkten
als verkooppunten. ‘Op een markt in
Joure stond ik voor een viswinkel en
dat vond ik niet zo leuk. Bovendien
was de markt daar een langgerekt ge-
heel, dus als de mensen een keer
langs waren gelopen, zag je ze niet
meer terug. In o.a. Groningen en Arn-
hem is dat heel anders. Daar maken
de mensen echt een rondje. Op een
standplaats verkopen we goed. Het
publiek is leuk en gezellig en je hebt
veel vaste klanten. Je hoort allerlei
verhalen van mensen. Zowel de
mooie als de nare verhalen. Daar
luister ik graag naar.’ “Ik sta regelmatig met een skottelbraai voor de wagen om de mensen dingen te laten proeven en te in-
formeren wat je allemaal met vis kunt doen”, aldus Jan Boonstra.
Jan Boonstra en zijn vrouw Rinske zijn met de viskraam begonnen; Boonstra heeft hoop dat de vol-
gende generatie het bedrijf overneemt.
een wagen met veel rvs. De wagen moet
vooral goed en makkelijk schoon te maken
zijn. Ik ben heel erg van de hygiëne. De vi-
trines zijn helemaal dicht om de tempera-
tuur op constant 2 °C graden te kunnen
houden. Aan onze kant zitten schuifjes
om bij de vis te kunnen. We hebben de
verlichting ook bewust niet in de vitrine,
maar er boven zodat er niets in de weg zit
bij het schoonmaken.” Daarom hebben de
kastjes in de wagen geen handgrepen,
want daar kan vuil op achterblijven. “Om
die reden hebben we gekozen voor mag-
neetsluitingen.” Naast een forse koel-
ruimte heeft Boonstra een kleine diepvries
aan boord om producten te kunnen aan-
vullen.
Overscheppen
De wagen beschikt over een tweepans fri-
tuur. “Daarvoor hebben we bewust geko-
zen. Als de temperatuur van de olie
terugloopt, als er veel vis in zit, kunnen we
makkelijk product overscheppen in de
tweede pan. Voor het bakken van vis kan
de olie het beste een temperatuur hebben
van 175 tot 180°C. Als deze daaronder
komt, gaat de vis in de tweede pan. Daar-
61-62-63_blingbling.indd 62 22-06-16 12:17