Pagina 9 van: Marktvisie Juli – 7-2016

ondernemersorganisatie Platform Brou-
wersdam, de beachclub en het Inspiratie-
centrum bij elkaar gebracht om het idee
uit te werken tot wat er nu staat: een vol-
waardig evenement dat food, fun en play
bij elkaar brengt. Een festival voor het hele
gezin”, aldus Kap, zelf werkzaam bij het
Inspiratiecentrum.
Hoewel het idee voor het foodtruckfestival
niet helemaal nieuw was, bleek de organi-
satie van een compleet festival nog geen
sinecure. “We hadden in tegenstelling tot
veel andere evenementen geen historie
om op te bouwen. Niet qua organisatie,
maar ook niet qua financiering. Je moet
echt alles vanaf de grond opbouwen.” Het
rotsvaste vertrouwen dat het concept le-
vensvatbaar en de moeite waard was,
wakkerde bij alle betrokkenen het enthou-
siasme aan. “Dat hebben we vanaf het
begin gehad en ook gedurende de organi-
satie kunnen vasthouden.”
Foodtrucks
De Brouwersdam is een unieke locatie en
leent zich volgens de organisatoren dan
ook voor een bijzonder festival. Vanaf het
begin stond vast dat het geen jaarmarkt of
braderie moest zijn, maar meer én er werd
gezocht naar een specifiek sfeer. “Die heb-
ben we gevonden in de combinatie van
een foodtruckfestival met muziek en bele-
ving voor het hele gezin. Als je kiest voor
foodtrucks, creëer je op het festivalterrein
direct al een bepaalde uitstraling. Die lijn
hebben we goed kunnen vasthouden”,
aldus Kap.
Het vinden van de juiste mix van deelne-
mers was een van de uitdagingen. “Je wilt
een variatie bieden aan producten. Daar
hebben we goed naar gekeken en soms in
overleg met de betreffende foodtrucker
een kleine aanpassing aan het assorti-
ment afgesproken.” Het vastleggen van
voldoende deelnemende foodtrucks bleek
uiteindelijk geen probleem. In juni ston-
den 26 foodtrucks op het terrein op de
Brouwersdam. Het aanbod varieerde van
hamburger tot sushi en van smoothies tot
taco’s en pasta. “Er was echt voor elk wat
wils te krijgen.”
Ondernemers
Veel van de foodtrucks die hun weg naar
het terrein vonden, meldden zichzelf bij
de organisatie aan. “Toen we begin dit jaar
eenmaal onze website de lucht in hadden,
kwamen de eerste meldingen al binnen.
Als organisatie heeft dat ons blij verrast”,
vertelt Kap. Nadat het festival ook in an-
dere media bekendheid kreeg, volgden
meer aanmeldingen. “In sommige geval-
len merkten we dat foodtruckers elkaar
hadden getipt over ons festival.”
Daarnaast hebben de organisatoren actief
het eigen netwerk gebruikt om foodtruc-
kers te enthousiasmeren deel te nemen.
“Dat hebben we vooral gedaan om ook lo-
kale en regionale ondernemers te interes-
seren. Zo’n evenement biedt immers ook
mogelijkheden om voedsel uit de regio
onder de aandacht te brengen van de be-
zoekers.” Een mooi voorbeeld daarvan is
volgens Kap Sushi-restaurant YouMe uit
Ouddorp. “Die hebben speciaal voor de ge-
legenheid een foodtruck gehuurd, want
het hebben van zo’n truck is een vereist
om te kunnen deelnemen. Ons festival
biedt zo’n ondernemer de gelegenheid het
publiek op een laagdrempelige manier
kennis te laten maken met de producten
MARKTViSiE 9
E
De organisatoren van Smaak aan Zee, van links naar rechts: Niek van der Horst, Dirk Kranendonk,
Bert Kranendonk, Frank Schoof, Henk van der Kruk, Jorna Kap en Bianca Hageraats.
‘Foodtrucks geven een evenement direct een bepaalde uitstraling’, aldus de organisatie.
08-09-10_marktorganisatie.indd 9 22-06-16 14:04