Pagina 49 van: Marktvisie Juni – 5 2019

mARKTViSie 49
Dat is natuurlijk goed voor de biologische
landbouw in het algemeen, maar daardoor
hebben wij wel veel meer concurrentie ge-
kregen.”
Toch is er volgens Schoenmakers geen
reden tot klagen. “Als je maar een bijzon-
der verhaal hebt. Je moet verstand hebben
van het product en passie. Biologische
producten zijn iets duurder dan de regu-
liere, maar mensen die biologische pro-
ducten kopen, weten dat een boer een
bepaalde prijs moet hebben om ervan te
kunnen leven.”
Voor reguliere landbouwproducten is dat
een heel ander verhaal, bevestigt de biolo-
gische marktkoopman. “Een reguliere boer
wordt geconfronteerd met wurgcontracten
van supermarkten. Als je een bepaald pro-
duct voor 1 euro bij de Aldi kunt kopen,
dan weet je gewoon dat het niet klopt.”
Biologisch dynamische landbouw
Dat Schoenmakers met biologische pro-
ducten op een markt terechtkwam, is niet
helemaal toevallig. Na eerder een techni-
sche opleiding te hebben gevolgd,
schoolde hij zich op zijn 24ste om op bio-
logische dynamische landbouwschool, de
Warmonderhof. Toen nog in Tiel, maar nu
in Dronten. Een bewuste keuze. “De grond
is voor een boer het meest kostbare bezit.
Dan snap ik niet dat je daar gif in stopt. Ik
zie het ook hier om mij heen gebeuren.”
Schoenmakers woont in het buitengebied
bij het Overijsselse Heeten. “Het is hele-
maal niet nodig om gif te gebruiken, het
kan ook op een andere manier.”
Voordat Schoenmakers op de markt te-
rechtkwam, werkte hij in diverse Europese
landen bij biologische boeren. Eén keer
helpen bij zijn buurman, de biologische
slager, mondde uiteindelijk uit in een zes-
jarig dienstverband. Daarna werkte hij
vervolgens in de – biologische – groenten
en kaashandel op de markt.
Hulp van een collega
Op een gegeven moment werd Schoenma-
kers door een collega op de markt in Am-
sterdam benaderd om voor zichzelf te
gaan beginnen met biologische padden-
stoelen. “Zij verkoopt ook biologische pad-
denstoelen op de markt. Zij was een
collega van mij op de markt toen ik daar
in de groenten- en fruitkraam stond en wij
hadden wel een klik. Bij het opstarten −
inmiddels zeven jaar geleden, red. − mocht
ik van al haar kennis en ervaring gebruik
maken.” Van enig concurrentiegevoel is
dan ook helemaal geen sprake, ondanks
dat het dezelfde handel betreft. “In Am-
sterdam staan op zaterdag wel drie kra-
men met biologische champignons op de
markt. Daar kan dat prima.”
Vanaf dat moment is Schoenmakers hele-
maal ‘into paddenstoelen’.” Het is een leuk
en lekker product en je kunt er zo ver-
schrikkelijk veel mee. Nu vlees onder druk
staat, biedt het – los van de smaak – bo-
vendien een goed alternatief om je eiwit-
ten binnen te krijgen.”
Hobbykweek
Thuis probeert Schoenmakers als hobby
ook wel eens wat paddenstoelen te kwe-
ken. “Zo heb ik laatst nog een partij ber-
kenstammen gekregen waar ik dan
oesterzwammetjes op kweek. Of een partij
eikenstammetjes met Shi-taki, een Ja-
panse paddenstoelensoort. Dat is puur
voor de leukigheid. Ik koop mijn handel bij E
Erik Schoenmakers: “Op een biologische markt is iedereen bewust met eten bezig.”
48-49-50_biologischechampignons.indd 49 23-04-19 14:27