Pagina 20 van: Marktvisie Juni 6 – 2018

NR 6 | juNi 201820
OnderzOek
Voorbeeldmarkten
In het onderzoek staan zeven voorbeeldmarkten als inspirators beschreven. Dit zijn
Groningen, Valkenswaard, Maastricht, Winterswijk, Nieuwegein, Haarlem en Rozen-
burg. Er zijn verschillende initiatieven die bijdragen aan het succes van deze mark-
ten, zoals met specifieke producten inspelen op de bezoekersgroep. Sommige
markten zijn verzelfstandigd, wat voordelen heeft gebracht. Of de samenwerking
met de gemeente is verbeterd, waarbij marktkooplieden meer vrijheid hebben ge-
kregen. Een deel van de marktgelden wordt besteed aan aanvullende activiteiten,
social media wordt ingezet om volgers te informeren over het aanbod, acties en be-
drijvigheid. In meerdere gevallen zijn horeca-elementen van toegevoegde waarde.
Tevens hanteren een aantal voorbeeldmarkten een proeftijd voor nieuwe kooplie-
den waarin ze hun vakmanschap en meerwaarde voor de markt moeten aantonen.
van nieuwe winkels. Dit type centrum zal
zich moeten herpositioneren.
Ontwikkelingen
In hoofdlijnen zijn er vier bezoekmotie-
ven: boodschappen doen, vergelijkend
winkelen, recreatief winkelen en doelge-
richt aankopen. Niet langer is de markt de
meest logische aankoopplaats voor goed-
kope en/of verse producten. Supermarkten
bieden een steeds completer (vers)aanbod
voor aantrekkelijke prijzen. In combinatie
met onder meer ruime openingstijden
sluiten zij vaak beter aan op de wensen
van de hedendaagse consument (snel en
makkelijk boodschappen doen). De op-
komst van discountformules (zoals Lidl,
Action en Primark) zorgen ervoor dat de
markt het zwaar heeft. Met name de non-
foodsector op de markt staat in toene-
mende mate sterk onder druk.
Nu de aankoopfunctie minder belangrijk
wordt, neemt het belang van sfeer en bele-
ving toe. Gezelligheid is (nog steeds) een
kernbegrip op de markt. Bij consumenten
is een toenemende belangstelling voor
duurzaamheid, authenticiteit en biologi-
sche producten waar te nemen. Dit is
onder meer terug te zien aan de populari-
teit van de streek- en biomarkten. Op veel
algemene warenmarkten neemt het aan-
deel specialistische en duurzaam verant-
woorde foodondernemers toe. Foodtrucks
zijn momenteel een trend, niet alleen op
festivals, maar ook op reguliere stand-
plaatslocaties.
In 2017 zijn meerdere overdekte markt-
en foodhallen geopend. In veel gevallen
hebben deze (ook) een toeristisch-recrea-
tieve functie. Het gaat vaak om gespeciali-
seerde versmarkten, met een bijzonder
assortiment en bovenal een belangrijke
horecafunctie (ter plaatse proeven en
eten).
Transitie
De landelijke detailhandelsmarkt bevindt
zich, na de transitie in de vorige eeuw van
kleine zelfstandige winkels naar grootwin-
kelbedrijven met brede en diepe assorti-
menten, in een nieuwe transitie. Internet en
online winkelen zijn niet meer wege te den-
ken en hebben grote invloed op de fysieke
(en ruimtelijke) winkelmarkt. Consumenten
kiezen vooral voor webwinkels vanwege het
gemak. In de dagelijkse sector hebben web-
winkels, met een marktaandeel van 1,6%,
vooralsnog een beperktere rol. Wel verdub-
belde het marktaandeel van internet in de
dagelijkse sector tussen 2011 en 2016, en lij-
ken er inmiddels een aantal succesvolle on-
line boodschappenwinkels en
maaltijdpakketservices te bestaan.
Winkels en warenmarkten kunnen zich op
velerlei manieren onderscheiden van een
meerwaarde bieden op webwinkels (en zelf
ook internet gebruiken in de bedrijfsvoe-
ring). Een ambulante handelaar of winkel
kan aantrekkelijk zijn voor consumenten,
doordat bijvoorbeeld door de uitstraling en
merken een bepaalde leefstijl wordt aange-
sproken, of doordat met persoonlijk face-to-
facecontact een band met de klant wordt
opgebouwd.
Naast beleving en ervaring, is voor veel con-
sumenten nabijheid en bezoekgemak nog
steeds een van de belangrijkste redenen om
voor een bepaalde winkel te kiezen. l
Het rapport ‘Proeven en ontmoeten – Cijfers en
achtergronden ambulante handel’ is te down-
loaden via: https://www.cvah.nl/proevenen-
ontmoeten/
Foodondernemers zijn doorgaans positiever over hun omzetontwikkeling dan de non-foodcollega’s.
Foto: Fotobureau Roel Dijkstra
18-19-20_cijfersambulantehandel.indd 20 23-05-18 16:50