Pagina 20 van: Marktvisie Maart 03-2015

NR 3 | MAART 201520
Ondernemer
je dingen laat proeven maakt ook, dat
mensen best even willen wachten totdat
ze aan de beurt zijn. “Onze kwaliteit is uw
geduld.”’
Als ik doorvraag, blijkt Sahin wel degelijk
te calculeren wat hij weggeeft aan produc-
ten. Hij beschouwt het als reclame. In to-
taal schat hij dat hij zo’n 5 tot 10 procent
kwijt is aan het maken van reclame. Waar
dan bijvoorbeeld ook de marktfolder on-
derdeel van uitmaakt. ‘We moeten het
toch samen doen op de markt. Als de
kooplui moeten kiezen tussen omzet en
solidariteit, kiezen de meesten toch voor
hun eigen omzet. Maar zonder elkaar red
je het toch ook niet.’
Wat hij weggeeft aan producten om te
proeven als onderdeel van zijn reclame-
budget, schat hij op 2 tot 3 procent van de
omzet. ‘Daar houd ik bij mijn prijzen na-
tuurlijk wel rekening mee. Maar het is be-
langrijk dat de mensen kunnen proeven
wat ze mee naar huis nemen. Je hebt met
mensen te doen. Je moet proberen het ver-
trouwen van ze op te bouwen. En dan
komen ze ook terug. En er kan natuurlijk
ook best een keer iets mis zijn met een
product. Ik werk toch met natuurproduc-
ten en dan heb je niet altijd alles in de
hand. En dan heb ik graag dat mensen het
mij laten weten. Dan kun je in het per-
soonlijke contact het vertrouwen weer
herstellen.’
Na een opnieuw een begroeting van een
bekende, vervolgt Sahin: ‘Het is heel een-
voudig om makkelijke klanten iets te ver-
kopen. Het is veel lastiger om lastige
klanten iets te verkopen, maar als je een-
maal hun vertrouwen hebt, heb je ze wel
voor altijd. Er zijn zoveel verschillende
mensen en karakters. Daar moet je toch
een beetje het midden in houden. Dat leer
ik mijn medewerkers ook. Dat leer je al-
leen maar op de markt en niet op school.’
Winkel
Sahin begon zijn carrière in 1980 als tex-
tielvakman. ‘Vanaf 1978 tolkte ik ook veel
voor de politie, ziekenhuizen en de dou-
ane. En ik ben ook altijd heel actief ge-
weest in het verenigingsleven. Ik zit nu
nog in het bestuur van de markt van Dinx-
perlo. In het verleden heb ik dat ook in
Winterswijk gedaan. In 1988 ben ik begon-
nen met venten en vanaf 1992 hadden wij
een eigen winkel aan de Misterweg. In
1992 ben ik, naast mijn baan, op de markt
begonnen. Je moet je presenteren met je
producten. Een winkel, daar ga je heel ge-
richt naar toe om iets te kopen. Op de
markt komen de mensen veel spontaner
langs. Maar ook daar waren ze in het begin
heel terughoudend.’ Daarom is Sahin toen
heel bewust begonnen met het laten proe-
ven van zijn delicatessen. ‘Niet alleen op
een schaaltje neerleggen, maar echt aan-
bieden met een verhaal erbij, zodat je het
contact hebt met mensen. We maken alle
tapenades en pesto zelf. Daarmee kun je
ook de kwaliteit onder controle houden.
We hebben onze producten ook echt aan-
gepast in de loop van de tijd. Niet te zout
en niet te scherp. We zijn in de loop van de
tijd toch minder zout gaan eten. We heb-
ben tegenwoordig nu eenmaal minder be-
weging dan vroeger. Daarnaast verkopen
we echte Turkse, Griekse en schapenkaas
en Kalamata olijven, Italiaanse gedroogde
tomaten en Spaanse ansjovis. Die kopen
we in bij twee groothandels in Duitsland.’
In totaal bestaat het assortiment uit zo’n
43 producten, waarvan 15 tot 20 verschil-
lende soorten olijven, dat wil zeggen op
verschillende manieren gekruid, gevuld en
gemarineerd.’ Het brood betrekt Sahin bij
een Turkse bakker in Ulft.
Grotere winkel
In 1995 verhuisde de winkel van Fazil
Sahin vanuit het centrum van Winterswijk
naar een woonwijk. Daar startte familie
Sahin bewust een Oriëntaalse supermarkt.
Niet alleen met Turkse producten, maar
ook met Indische. In de wijk waar de su-
permarkt staat, wonen ook veel Moluk-
kers. ‘We gingen van 12 naar 780 vierkante
meter. Ondertussen hebben we wel een
ruime keuken en voorraadruimte, zodat
we nu nog 250 vierkante meter over heb-
ben.’ In 1997 stopte Sahin definitief met
zijn baan. ‘Het ging bergafwaarts in de tex-
tielindustrie. Ik heb toen voor de markt
gekozen en daar heb ik nooit spijt van
gehad.’ In de winkel zul je Sahin niet veel
vinden. Daar voelt hij zich opgesloten zon-
der het contact met zijn klanten. ‘Ik wil
onder de mensen zijn. De winkel wordt
gelukkig gerund door mijn vrouw en een
medewerkster.’ De markthandel is inmid-
dels zo gegroeid dat de markten 80 pro-
cent van de omzet uitmaken, tegen de
winkel 20 procent. l
Familiebedrijf
Fazil Sahin Oriëntaalse delicatessen
is in de loop van de jaren steeds meer
een familiebedrijf geworden. Naast
Fazil en zijn vrouw Melek is bijvoor-
beeld oudste zoon Bekir (33) al jaren-
lang actief in het bedrijf. ‘Hij neemt
het bedrijf misschien nog wel een
keer over, met een van de medewer-
kers.’
Het laten proeven is een belangrijk onderdeel van
de klantenbinding van Fazil Sahin.
De tapenades zijn allemaal zelf gemaakt, volgens
eigen recept.
De marktomzet is inmiddels goed voor 80 procent
van de totale omzet van Fazil Sahin Oriëntaalse
Delicatessen.
18-19-20_olijvenman.indd 20 18-02-15 16:28