Pagina 63 van: Marktvisie Maart 03-2015

MARKTVISIE 63
InspIreren
Op het moment dat wij hem spreken, is Dirk nog volop bezig met verbouwen.
In Emmeloord realiseert hij een leslokaal
waar ondernemers de fijne kneepjes van
het poffertjespan gaat bijbrengen. In een
aanpalende hal staan poffertjeswagens die
hij bouwt en eventueel verkoopt. Boven in
het kantoor van Dirk is er even tijd om rus-
tig te praten. Dirk is al jaren poffertjesbak-
ker. De ondernemer laat zich inhuren door
scholen, instellingen of particulieren. ‘Dat
ging heel lang goed… Totdat een spieraan-
doening en de crisis roet in het eten gooi-
den. De ondernemer zag negentig procent
van zijn omzet verdwijnen.
Open Circles
Via Open Circles Academy, een internatio-
naal initiatief dat ZZP’ers en kleine onder-
nemers inspireert en ondersteunt,
hervond Dirk zichzelf. ‘In die trainingen
leer je hoe je als ondernemer het verschil
kunt maken. Zo ben ik eigenlijk weer op-
nieuw begonnen.’ Inmiddels heeft hij een
aantal bedrijven opgezet. Hij verbreedde
zijn focus en ging onder meer pizza’s en
pannenkoeken bakken. Zo verzorgt hij op
feesten en partijen, onder de naam Fun-
foodcatering, uiteenlopende activiteiten.
Bedrijven en particulieren kunnen via de
site www.funfoodcatering.nl een keuze
maken uit tientallen mogelijkheden. Varië-
rend van haringkar tot en met het bakken
van churros. Daarnaast verhuurt hij at-
tracties die bij een feest horen en heeft hij
een professionele webshop in de verkoop
van poffertjesapparatuur.
De vierde tak van zijn bedrijf trok de
meeste aandacht van MarktVisie. De on-
dernemer is namelijk ook recent de Poffer-
tjes Academy gestart. Een initiatief dat
ondernemers helpt bij de verkoop van
food en poffertjes in het bijzonder. ‘Voor
mij is het een prachtige manier om mijn
kennis door te geven. Door mijn ziekte kan
ik niet hele dagen meer staan, maar ik kan
wel prima anderen begeleiden.’ Sowieso
deelt hij bij een Masterclass het geheim
van de kok. ‘Ik ken alle recepten van pof-
fertjes en heb ook veel respect voor de ‘ou-
derwetse’ poffertjesbakkers. Maar ik heb
mijn recept in de loop der jaren aangepast
aan de moderne smaak. De ouderwetse
poffertjes, die zijn gebaseerd op boekweit,
zijn ‘zwaarder’. Mijn poffertjes zijn van
tarwebloem en dus licht verteerbaar. Een
poffertje hoort een snack te zijn.’
Masterclass
Maar ook op andere vlakken vindt Dirk dat
het poffertjes-vak wel een impuls kan ge-
bruiken. ‘Ondernemers kunnen veel ver-
dienen door efficiënt te werken. Ik leer
mijn cursisten een draaitechniek waar-
door ze sneller kunnen produceren. Zo
kunnen ze meer omzet draaien op een
dag.’ Behalve poffertjes bakken is er ook
veel aandacht voor andere aspecten van
het ondernemerschap. ‘Onze Masterclass
bestaat uit twee delen. Er is een theore-
tisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Dat
theoretische deel is ook in te zetten voor
andere aanbieders van food en gaat bij-
voorbeeld over hygiene.’
Naast de Masterclass zijn er tal van andere
workshops en cursussen te volgen bij de
Poffertjes Academy. Zo kunnen (toekom-
stige) ondernemers ook leren hoe zij bij-
voorbeeld goede pannenkoeken, churros
of stroopwafels kunnen bereiden. ‘Er zijn
zo veel ondernemers die met een klein
aanhangertje of een foodtruck ambitieus
beginnen en denken dat ze miljonair
kunnen worden. Dat laatste kan ik niet
beloven, maar ik kan ondernemers wel
helpen om een succesvol ondernemer te
worden!’
Meer informatie is te vinden op:
www.poffertjes-academy.nl l
60-61-63_poffertjesmeneer.indd 63 18-02-15 12:07