Pagina 33 van: Marktvisie Maart – 3-2016

MARKTVISIE 33
potje Scrabble en dat heb ik meteen vast-
gelegd.’ Otten heeft geen spijt van zijn
ommezwaai naar het beroep van markt-
koopman. ‘Elke dag is verschillend. Het
weer is verschillend en de mensen zijn
verschillend.’
Otten laat de koeken volgens zijn recept
maken door Bakkerij Beukeveld in Gronin-
gen. ‘De koeken laat ik naar een magazijn
aan de Peizerweg bezorgen en daar staat
ook mijn bakfiets.’ Zoon Jasper, eigenaar
van technisch bureau Tictac in Groningen
heeft er een stalen constructie voor een
overkapping met een zeil op gemaakt.
Otten kan zich wel vinden in de nominatie
van de Groninger Markt voor beste markt.
‘Het is hier nog ouderwets, gezellig.’
Otten staat drie dagen per week in Gronin-
gen op de markt. Naast een dag Alkmaar
en Schagen. Hij woont tegenwoordig in
Den Oever, vertelt de Kampenaar van ori-
gine. ‘De zaterdag is altijd goed. De dins-
dag en vrijdag zijn altijd een beetje
afwachten. Bijvoorbeeld of er Duitsers en
andere toeristen met bussen naar Gronin-
gen komen.’
Echt goed spul
De Belg Waterloo, domineert de frietbusi-
ness op de Groninger markt met in totaal
Carmine Buono heeft een handel in traditionele Italiaanse producten.
drie kramen. Voor die bij het Kronenhuis
aan het eind van de Vismarkt spreken we
de 72-jarige Karel Jakobs, die met smaak
een zakje friet verorbert. Hij komt gemid-
deld twee keer in de maand van zijn
woonplaats Hengelo (O), naar de stad Gro-
ningen, om er op zijn gemak rond te kuie-
ren. Dat dateert al van de tijd dat zijn
jongere broer in Leeuwarden ging stude-
ren. ‘Leeuwarden is ook leuk met al zijn
grachtjes, maar Groningen is toch een stuk
groter. Een bezoek aan de frietkraam is
vaste prik voor Jakobs. ‘Ik ben heel gek op
friet en dit is echt heel goed spul. Daar kan
geen cafetaria tegenop.’’
Jakobs kan zich van harte vinden in de no-
minatie van de Groninger markt voor
Beste Markt van het jaar. ‘De sfeer is hier
heel gezellig en er is een enorm aanbod. Ik
ging vroeger ook wel eens naar Rotterdam,
maar daar ga ik écht nooit meer naar toe.’
Súper markt
‘Het weer is ideaal’, bevestigt Dick van der
Tuin die samen met zijn vrouw Gea een gi-
gantische groente- en fruitkraam heeft.
‘We hebben groenten, fruit en exoten’, ver-
telt Dick. ‘Op een weekmarkt moet je veel
hebben. Dan moeten klanten niet ook nog
eens voor iets naar de supermarkt hoe-
ven.’ ‘Het is een super markt’, vindt Gea.
‘Een hele leuke markt met een heel groot
assortiment.’ ‘En dan is februari nog een
hele slechte maand, normaal gesproken’,
vult Dick aan. Er komen hier veel Duitsers
en studenten. Je hebt hier ook allemaal
luxe kramen. We zijn laatst een keer op de
Albert Cuyp geweest. Daar zag je bijna al-
leen houten kramen. Wat dat betreft heeft
deze markt een veel betere uitstraling.’
Van der Tuin staat er drie keer per week,
net zoals de meeste marktkooplui. ‘Op
woensdagmiddag staan we in Lewenborg
en op donderdag in Winkelcentrum Vink-
huizen.’
Van der Tuin (47) is al dertig jaar markt-
koopman. ‘Ik ben destijds bij mijn vader
begonnen toen ik nog op school zat. Met
mijn zoon Dennis gaat het precies het-
zelfde. Ik heb al een opvolger. Dat zie je
hier veel. Vooral in de klassieke handel.
Veel daarvan staat hier al heel lang. Zoals
bijvoorbeeld Vishandel Smit. Die staat hier
al zestig jaar op de markt. De klassieke
handel blijft toch de basis van de markt:
groenten, fruit, brood, kaas, de poelier en
vis. Daarnaast heb je ook wel nieuwko-
mers, zoals die Italiaanse kraam hier ver-
derop en een Duitser. Dat is weer eens wat
anders en dat maakt het leuk. Eten en E
30-31-32-33-34_marktgroningen.indd 33 17-02-16 15:03