Pagina 57 van: Marktvisie Maart – 3-2016

MARKTVISIE 57
eerst ’s ochtends een markt hebben in
Bleskensgraaf en ‘s middags in Groot-Am-
mers. Dan kunnen we ook alle brood in
een keer op de schappen leggen. De krat-
ten met koeken en andere producten kun-
nen we in de vitrine klikken. Die hoeven
we niet meer met van die gele beugels vast
te zetten. De wagen is mooi mat zwart van
binnen. Dan lijkt dat gele niet, dat lijkt heel
goedkoop. Onder de vitrine staan kratten
met aanvulling voor ’s middags. Als we ‘s
ochtends op een markt staan, beginnen we
daar om half twaalf de schappen al bij te
vullen voor de middagverkoop. We presen-
teren ook veel op zwarte bakplaten die we
van achter zo kunnen aanvullen.’
Banketkoekjes
In het midden wordt de vitrine onderbroken
door tien – opnieuw – matzwarte bakken
met daarachter de betiteling ambachtelijk lek-
ker. ‘Daarin hebben we de banketkoekjes lig-
gen. Die verkopen we nog heel veel los.
Bijvoorbeeld als iemand Weespermoppen
met bokkenpootjes combineert. Die bakjes
geven een heel strakke uitstraling. We heb-
ben ze bewust ook niet te diep gemaakt.
Omdat we kleinere hoeveelheden in de bak-
ken presenteren, blijven de producten vers.
Aan de rechterkant liggen de grote koeken,
zoals mergpijpen en boterpunten. Aan de
linkerkant liggen de appelflappen, de pizza’s
en de slanke lijn-broden. Dat hebben we ook
bewust zo van elkaar gescheiden.’
Bartscher oventjes
Voor het afbakken gebruikt Van Krimpen
twee kleine, relatief goedkope oventjes.
‘We hebben twee Bartscher oventjes van
500, 600 euro. We hebben bewust gekozen
voor twee kleine ovens op 220 Volt in
plaats van een grote. Op sommige mark-
ten kun je ook niet terecht met 380 Volt.
Als er nu een kapot is, kun je snel vervan-
gen. Hij zit aan vier bouten bevestigd en je
trekt hem zo uit de lade. Iedereen lacht
ons uit, maar ze bevallen prima. We had-
den dezelfde ovens in de vorige wagen.
Dat was zo’n Wiedewiedewagen, een Mar-
kavan. Daar hadden we twee ovens op el-
kaar op een verrijdbare dolly. Die vorige
ovens gingen drie jaar mee en daar heb-
ben we continu mee gebakken. Je kunt wel
een Rational oven nemen maar dan ben
6000, 6500 euro kwijt. Deze kun je dan wel
niet op precies 30 minuten instellen, maar
je bakt appelflappen ook niet altijd precies
in 30 minuten. Je moet op gevoel bakken.
Als ze nog niet goed zijn, geef je gewoon
nog even wat tijd bij.’
Als het aan Innovan had gelegen, had
Van Krimpen nu twee zwevende oventjes
in zijn wagen gehad, maar dat wilde
de marktkoopman absoluut niet. ‘Ze
wegen veertig, vijftig kilo en dan liggen
ze na zes, zeven jaar rijden en gebruiken
toch een keer op de grond. Nu ze op een
tafel staan, zijn ze ook veel makkelijker te
vervangen.’
Klanten kritischer
Naast de enorme schapruimte en uiter-
aard de ovens en de snijmachine, was ook
de hele diepe waterbak een must in de
nieuwe wagen. ‘Je kunt er de bakplaten
heel makkelijk in schoon maken, maar
ook je handen in wassen. Dat heeft ook
met kwaliteit te maken.’ Corine vult aan:
‘De klanten kijken daar naar, ze worden
steeds kritischer als het om hygiëne gaat.’
Jarno opnieuw: ‘Wij zijn de hele maandag-
ochtend bezig met het poetsen van de
wagen. Waarom denk je dat onze vorige
wagen 18 jaar meeging?’
Qua verlichting overtuigde Innovan het
echtpaar van Krimpen om voor LED-spot-
jes van Bäro te gaan. ‘Die zijn niet goed-
koop, maar bij slecht weer heb je de
producten in de vitrine toch heel mooi
aangelicht. Het is net daglicht. Zeker bij
slecht weer is dat belangrijk.’ l
In het midden van de vitrine zitten tien bakken met banketkoekjes.
Met de zeilen aan de zijkanten kan Van Krimpen
een complete winkel creëren.
Aan de linkerkant liggen de appelflappen, de
pizza’s en de slanke lijn-broden.
54-55-56-57_blingbling.indd 57 17-02-16 15:16