Pagina 63 van: Marktvisie Maart – 3-2016

De 65-jarige Van der Schaaf zit ondanks zijn leeftijd nog niet bepaald stil.
Met de verkoop van barbecuevlees, start
hij niet minder dan zijn vierde bedrijfs-
tak. ‘Maar ik doe het ook niet alleen
hoor’, legt Van der Schaaf uit. ‘Ik heb vier
zoons, waarvan er drie in het bedrijf
zitten.’
De basis voor dat alles is een ambachte-
lijke worst- en spekmakerij, die hij op zijn
boerderij runt. De boerderij doet daarbij
overigens geen dienst als agrarisch bedrijf.
‘In onze slagerij maken we onze produc-
ten nog zoals ze ook voor de oorlog wer-
den gemaakt’, vertelt de Fries. ‘Dus niet
van die gespoten worsten, zoals je die te-
genwoordig hebt.’ Voor deze ambachtelijke
productie heeft Van der Schaaf, die zelf
ook de vakdiploma’s heeft, een gespeciali-
seerde slager in dienst. Van der Schaaf zelf
werkte tot 1988 bij zijn zwager in een sla-
gerij in Drachten, voordat hij zijn eigen
slagerij startte.
Winkel en camping
Van der Schaaf verkoopt de zelfgemaakte
worst en spek – twee dagen per week – in
de eigen boerderijwinkel. Maar ’s zomers
ook op allerlei braderieën. In de boerderij
zijn ook gourmetschotels en barbecue-
vlees te koop. Dat laatste vindt vooral gre-
tig aftrek onder de eigen campinggasten,
want Van der Schaaf heeft ook nog een
camping met 55 standplaatsen op het erf.
De combinatie van verkoop van barbecue-
vlees aan campinggasten en worsten en
spek op braderieën, brachten Van der
Schaaf op het idee voor het nieuwe be-
drijfsonderdeel: de verkoop van barbecue-
vlees op diverse standplaatsen.
BBQ-vlees
‘Ik moet vooral toeristenplekken hebben’,
aldus de 65-jarige slager over de verkoop van
barbecueproducten op locatie. Hij startte per
1 maart. Naast de diverse standplaatsen, is
hij ook op een kleine weekmarkt in Grouw,
halverwege Heerenveen en Leeuwarden, te
vinden. Behalve het barbecuevlees heeft Van
der Schaaf ook zijn andere aanbod aan boord.
Daarbij zal niet hijzelf maar een verkoopme-
dewerker in de wagen te vinden zijn. Op het
moment dat wij hem spraken, zocht hij daar
nog een medewerkster voor. Met verstand
van vlees. ‘Of eigenlijk twee. Want het gaat
wel om tien standplaatsen in vijf dagen. En
dat is best veel.’
Uitproberen
Van der Schaaf is niet beducht voor nega-
tieve geluiden over de marktverkoop in
het algemeen. En ook niet dat zijn handel
niet gaat draaien. ‘We gaan het gewoon op
een aantal plekken proberen en als het er-
gens niet loopt, gaan we naar een andere
plek. Natuurlijk niet na twee maanden,
want daar kun je niet op afgaan. Je moet
er toch een halve zomer voor uittrekken.’
De Friese rasondernemer zocht een jaar
lang naar een geschikte verkoopwagen. ‘Ik
zocht een zelfrijdende verkoopwagen
waarvoor je alleen maar rijbewijs B nodig
hebt. ‘Bij alle andere wagens heb je BE
nodig. Bij deze – een Renault – niet. Ik heb
hem niet bij een dealer gekocht, maar ge-
woon in de handel.’ l
MARKTVISIE 63
Medewerking gemeenten
Worstmakerij Sjaak van der Schaaf is
vanaf 1 maart op diverse plekken in
het Noorden van het land te vinden
met barbecuevlees. Op die dinsdag
stond hij voor het eerst in Dwingeloo
en Diever. Hij wil er zo – twee per dag
– in totaal tien hebben tot en met de
zaterdag. Het was nog niet zo heel
makkelijk om de medewerking van
de desbetreffende gemeenten te krij-
gen, aldus Van der Schaaf. ‘Sommige
waren heel makkelijk en sommige
stug. Je moet toch de toeristenplek-
ken hebben.’
In zijn eigen slagerij produceert Van der Schaaf spek en worst op de traditionele manier.
Van der Schaaf was ’s zomers altijd al met worst en spek te vinden op allerlei braderieën.
62-63_bbq-vlees.indd 63 17-02-16 15:27