Pagina 39 van: Marktvisie Maart – 3 2019

MARKTVISIE 39
willen vooral zichzelf zijn, gaan het con-
tact graag aan en smeden zo een nauwe
band met een grote schare vaste klanten.
“De meeste mensen vinden het gewoon
leuk om een praatje te maken. We geven
ook recepten mee of vertellen hoe je een
vis het beste kunt bereiden.”
Hoewel De Jong door gebrek aan een actu-
eel zicht op de Nederlandse markt niet
echt vergelijkingsmateriaal heeft, denkt
hij dat hij in Duitsland ‘goeie handel
heeft’. “De Duitser is over het algemeen
ook bereid wat meer te betalen. Als hij
maar kwaliteit krijgt.”
In de plus
De nieuwe wagen legt de gebroeders De
Jong geen windeieren. De Jong schat de
omzetverhoging sinds de aanschaf op 25
procent. Dat is mede dankzij de extra bak-
capaciteit. “We hebben nu drie bakken:
een van een meter, een van 70 centimeter
en een van 45 centimeter.” Nieuw is ook
het vacumeerapparaat aan boord.
De Jong heeft de beschikking over twee
wagens, waarvan de meest recente ter
vervanging diende van een 7 meter lange
zelfrijdende wagen. “We hebben nu geko-
zen voor een getrokken wagen met een vi-
trine van 9 meter lang. Daarvoor hebben
we speciaal een nieuwe vrachtwagen ge-
kocht.” De ene helft van de vitrine is voor
de verse vis, de andere helft voor de vissa-
lades en specialiteiten. “De verkoopruimte
wordt zelfs nog 2 meter verlengd als de
klep aan de zijkant wordt uitgezet. Daar
staan de klanten nu ook keurig onder dak.
Aan de zijkant hebben we een speciaal
uitgiftepunt voor de gebakken vis, waar de
mensen netjes in de rij voor staan. Daar-
mee hebben we de bakvis mooi geschei-
den van de verse vis en de salades. En we
hebben volop koelruimte waar we de vis
zelfs in kratjes kunnen inzetten. Die kun-
nen we rechtstreeks vanaf de buitenkant
aanvullen. We kunnen de vitrine en de
bakruimte naar buiten schuiven, zodat we
alle ruimte in de wagen hebben.”
Elf markten
Met de twee verkoopwagens bedienen de
gebroeders De Jong wekelijks elf markten,
van dinsdag tot en met zaterdag. “Het zijn
vaak ochtendmarkten tot 13.00 uur,
waarna we vanaf 14.00 uur een tweede
markt doen in een volgende plaats. Onze
tweede verkoopwagen is 5 meter lang en 5
jaar oud. Deze is zelfrijdend, zodat we snel
van de ene naar de andere markt kunnen
rijden. Deze gebruiken we dan ook om
meerdere markten per dag te kunnen
doen. Op zaterdag staan we met zeven
man in de wagen, op woensdag op de
markt in Münster met vijf, en de rest van
de week met twee of drie mensen.”
Vrijwel geen reclame
De Jong vertelt dat hij vrijwel nooit speci-
ale acties doet. Dat werkt niet echt in
Duitsland. “Het is ook niet nodig, want de
verkoop gaat zo ook al goed en waarom
zou je dan korting geven.” Hij maakt über-
haupt weinig tamtam in de media. “Af en
toe maken we reclame in het Münster
Op zaterdag heeft De Jong een fraai plekje voor de Münster Dom.Aan de zijkant van de wagen is een speciale uitgifte gecreëerd voor gebakken vis.
Markttak
Marco (24) en Rick de Jong (28) staan on-
danks hun jonge leeftijd al vier jaar aan
het hoofd van de markttak van De Jong
Fischspezialitäten. Naast die markttak
valt er ook een winkel in Münster onder
het bedrijf. Deze wordt bestierd door
vader Eric (51). De beide broers vormen de
vierde generatie eigenaar van het bedrijf,
dat werd opgericht door hun overgrootva-
der die vlak na de oorlog met een emmer-
tje haring naar Duitsland toog om daar vis
te verkopen. Daaruit ontstond het officiële
bedrijf in 1958.
Marco en Rick werd het marktkoopman-
schap en de vishandel met de paplepel in-
gegoten. Marco de Jong: “Mijn broer en ik
hebben het bedrijf vier jaar geleden over-
genomen. Ik heb zelf een koksopsleiding
gedaan, maar kwam daarna snel in het
bedrijf terecht. Mijn broer kwam na de
middelbare school eveneens vrij snel in
het bedrijf te werken.”
Qua assortiment is de viswinkel wel onge-
veer vergelijkbaar met de twee marktwa-
gens. Het grote verschil is dat in de winkel
wat meer maaltijdcomponenten worden
verkocht, zoals bakvis met patatjes of de
bekende Duitse aardappelsalade.
marktmagazine, maar voor de rest eigen-
lijk niet.” l
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Vismaga-
zine.
37-38-39_nederlandsevisboereninduitsland.indd 39 19-02-19 14:34