Pagina 71 van: Marktvisie Mei 5-2015

MARKTVISIE 71
niet altijd makkelijk om iets nieuws in de
wagen te presenteren, vertelt De Valk. “We
hadden in het begin een heel luxe assorti-
ment, maar dat hebben we grotendeels
terug moeten draaien. Dingen zoals qui-
ches, soep en pizza’s liepen allemaal niet
Maar ik blijf het gewoon proberen, nog
steeds. Elke maandag verzin ik weer wat
anders. Zoals vandaag: gekookte eitjes
met spinazie en zalm voor in de oven. Ik
was denk ik ook een van de eersten die
kibbeling verkocht: mijn klanten wilden
nooit de staartstukjes, en die ben ik toen
gaan bakken met kruiden en bloem.”
Veel veranderingen hebben ze toch wel
doorgevoerd, maar dat kostte behoorlijk
wat tijd en inzet, vertelt Jacqueline. “We
hebben heel veel uitgeprobeerd en laten
proeven, maar vaak vonden onze klanten
het toch te buitenissig. Uiteindelijk heb-
ben we toch best wat leuke dingen door
kunnen voeren, maar het moet niet te gek
worden voor de Assenaren.” Geert vult
aan: “En als we iets bijzonders hebben,
loopt het vaak een week, maar de week
daarna niet meer. Dan willen ze weer wat
anders. Het gaat hier allemaal wat lang-
zamer.” Jacqueline, lachend: “Als het in
Assen lukt, lukt het overal!”
Haringpartij
De leveranciers van Vishandel de Valk zijn
Ouwehand voor de haring en de gerookte
vis en Spijkerman uit Lauwersoog voor de
verse vis. Hardlopers zijn de traditionele
klassiekers: lekkerbekjes, kibbeling en
haring. Met name haring is een belangrijk
product bij vishandel De Valk, vertelt Jac-
queline Gaus. “We proberen in ons bedrijf
steeds met wat nieuws te komen. Want de
tijd verandert en de wijk om onze wagen
ook. Er zijn heel wat nationaliteiten bij-
gekomen door de jaren heen. Bijvoorbeeld
mensen uit Iran en Turkije, die eten alle-
maal haring. En ook de jeugd moet je leren
vis eten. Daarom bieden wij de haring op
allerlei manieren aan, om die zo toeganke-
lijk mogelijk te maken. Ik heb ook die
workshops van het Visbureau op school
gedaan. Geweldig! Tachtig procent van de
kinderen vindt het lekker.”
Ze deden ook meerdere keren mee aan de
Nationale Haringpartij. Geert de Valk:
”We zijn zelfs een keer eerste geworden.
Het is heel leuk om te doen, we lieten er
zelfs een dag omzet voor lopen. Nu krijg je
een onkostenvergoeding. Dat is ook wel
terecht, want het is al zo’n drukke tijd.
We hebben ook wel in België op haring-
partijen van de Lions club gestaan. Daar
komen 3.000 mensen. Maar daar kun je
gewoon geld verdienen.”
Flammkuchen
Inmiddels zijn Geert en Jacqueline geen
echtelieden meer, maar alleen zakenpart-
ners. En dat gaat gelukkig heel goed,
beamen ze allebei. “We zijn heel goed op
elkaar ingespeeld en hebben een goede
taakverdeling.”
Iedere keer weer wat nieuws bedenken,
dat doen ze samen ook nog altijd, vertelt
Geert de Valk. “Anders blijf je stilstaan.
En zo blijft het ook leuk.” Dat geldt ook
voor Jacqueline. “Dertig jaar heel intensief
werken gaat je niet in de koude kleren zit-
ten, dus ik vind het fijn om nu iets rustiger
aan te doen. Maar we blijven vernieuwen.”
Onlangs hebben ze een voormalige bier-
carrousel aangeschaft, met een grote grill-
plaat erin. Geert de Valk: “Daar kunnen we
echt alles uit verkopen. We gaan er van de
zomer mee naar fairs en braderieën. Daar
heb ik heel veel zin in.”
Jacqueline: “Flammkuchen, noodles, op de
huid gebakken kabeljauw of mosselen,
alles kan. Je kunt er ook een oesterbar van
maken. En hij past bij mensen achter het
huis, voor een feestje.”
Voorlopig denken Jacqueline en Geert dan
ook nog niet aan stoppen. “Ik kan er nog
geen afscheid van nemen, dat is de aard
van het beestje. En daarvoor is het ook
veel te leuk. Het is het mooiste wat er is.
We hebben alles op eigen kracht gedaan,
met eigen middelen. En wat de toekomst
van het bedrijf betreft: Ik heb een vaste
kracht die het in de toekomst wil over-
nemen. Dus ook daar hoeven we ons geen
zorgen om te maken.” l
68-71_visverhaal.indd 71 21-04-15 13:21