Pagina 18 van: Marktvisie Mei – 5-2016

NR 5 | MEI 201618
Visie
Niet eenvoudig
Vis is volgens Waasdorp geen makkelijk
product om te verkopen in de huidige tijd.
‘Mensen gaan voor gemakkelijk en snel.
Verse vis wordt in het algemeen als be-
werkelijk ervaren. We proberen mensen
tegemoet te komen en het gemak dichter-
bij te brengen.’ Dat doet hij onder andere
door op de markt de vis gebruiksklaar te
maken – ‘mensen willen geen graatjes
meer’ – en in zijn winkels kant-en-klaar-
maaltijden te verkopen. Zijn beide doch-
ters ondersteunen hem daarbij met het
ontwikkelen en uitwerken van concepten.
Om goed te kunnen inspelen op de wen-
sen van de klant, moet je je als onderne-
mer volgens Waasdorp voortdurend
verplaatsen in zijn positie. ‘En zo moeilijk
is dat niet. Je bent als ondernemer immers
ook klant bij je eigen leverancier.’
Ondernemerschap
De handelaar heeft een duidelijke visie op
zijn onderneming en het ondernemer-
schap. ‘Zonder visie geen ondernemer-
schap’, meent Waasdorp. Die visie (blijven
zoeken naar leuke dingen om klanten te-
vreden te houden) deelt hij met zijn perso-
neel. Van hen verwacht hij dat ze de visie
delen en op eenzelfde wijze uitdragen en
uitwerken. ‘Wat ik zoek, zijn niet werkne-
mers, mensen die hun ding doen, maar
medewerkers, mensen met hart voor de
zaak, die meedenken, het werk zien en de
visie delen.’
Belangrijk voor Waasdorp is net dat stapje
extra doen om contact te maken en te
houden met de klant. ‘Ik vind het belang-
rijk dat klanten worden aangesproken met
“u”, dat ze correct te woord worden ge-
staan en dat ze als dat van toepassing is,
zonder te vragen wat extra’s krijgen. Bij
warm weer een zakje ijs bijvoorbeeld.’ Een
dergelijke behandeling is bij Waasdorp
niet alleen weggelegd voor “grote” klanten.
‘Je doorloopt met de klant een traject van
het “welkom” bij binnenkomst tot het
“prettige dag verder” bij vertrek. Dat traject
verdient zorgvuldige afwerking bij iedere
klant. Communicatie is heel belangrijk’,
waarschuwt de ondernemer.
Gokken
‘Ondernemers zijn gokkers’, meent Waas-
dorp. ‘Als ik een product inkoop, weet ik
niet of ik dat specifieke product in die hoe-
veelheid ook verkoop. Wat ik wel weet, is
dat als ik daar zelf niets aan doe, ik zeker
De haai van Jaap Waasdorp was een van de blikvangers op de Botermarkt in Haarlem nadat deze
markt was uitgeroepen tot beste kleine markt van Nederland.
niets verkoop.’ Dus gaat de ondernemer,
weer of geen weer, met een goed humeur
naar zijn vaste plek op de markt en toont
hij belangstelling voor iedere klant. ‘Ik
streef ernaar met alle klanten een band op
te bouwen en zo de gunfactor te krijgen.’
Vanzelfsprekend zijn ondernemers vol-
gens Waasdorp ook dromers. Ze dromen
van dat ene moment van ultiem succes. ‘Je
Winnen en verliezen dicht bij elkaar
‘Eens in de zoveel tijd komen er leuke, bijzondere of succesvolle momenten voorbij.
Pareltjes in je ondernemerschap’, aldus Jaap Waasdrop tijdens zijn workshop over
(ambulant) ondernemen in IJmuiden. Renzo Scheffer, collega van Waasdorp op de
Haarlemse Botermarkt, trof in zijn ambulante bestaan al eens een heel mooie parel.
Met zijn ambachtelijke stroopwafels werd hij jaren geleden gevraagd voor een grote
Nederlandse markt in Londen. Een avontuur waar Scheffer wel oren naar had. “Ie-
mand zei ooit tegen me ‘Je moet niet bang zijn om groot te denken’. Nou, dat heb ik
gedaan. De grootste wagen die ik kon vinden, heb ik volgeladen met stroopwafels
voor Londen.’ Scheffer nam daarmee een risico waarvan hij de consequenties niet
kon overzien. Het pakte enorm goed uit. ‘We hadden de dag van ons leven. In één
dag verkochten we meer wafels dan normaal op twaalf markten samen. Terwijl we
inpakten om de boot te kunnen halen, verkochten we door.’
Die dag in Londen was een doorslaand succes en voor Scheffer reden om enkele
maanden later met eenzelfde ambitie deel te nemen aan Sail Vlissingen. Maar waar
in Londen alles klopte, bleken de puzzelstukjes in Vlissingen niet in elkaar te pas-
sen. Te weinig publiek, slecht weer, geen of te weinig communicatie, met als resul-
taat: veel inkoop (‘groot denken immers’), maar nauwelijks verkoop. ‘Winnen en
verliezen lagen dat jaar vreselijk dicht bij elkaar’, memoreert Scheffer. Het kostte
hem bijna zijn bestaan als ambulant ondernemer. Met hard werken, wist hij het
hoofd boven water te houden. ‘Gelukkig’, benadrukt de ondernemer. ‘Want ondanks
die enorme tegenslag wil ik alles blijven geven op de markt.’
kunt niet elke dag of week top draaien, zo
realistisch moet je als ondernemer zijn.
Wat wel kan, is je stinkende best doen om
elke keer weer te streven naar dat gewel-
dige resultaat. En dan zal je zien, eens in
de zoveel tijd, komen er leuke, bijzondere
of succesvolle momenten voorbij. En dat
maakt ondernemen, en speciaal de ambu-
lante handel, zo leuk.’ l
16-17-18_artikeljacqueline.indd 18 19-04-16 13:14