Pagina 61 van: Marktvisie Mei – 5-2016

De Ruijter Kwaliteitsvishandel nam op 1 november 2015 een nieuwe ver-
koopwagen in gebruik. De marktkoopfirma
uit Breda deed het meteen goed, want er
werd nog een Iveco vrachtwagen – die de
verkoopwagen trekt – bij gekocht. ‘Lucht-
geremd. De wagen weegt maar liefst 6 ton.
Het is een goeie investering’, aldus Patrick
de Ruijter met een brede grijns.
Patrick de Ruijter (32) staat samen met
vader Peter (61) en moeder Marian (60) aan
het hoofd van De Ruijter Kwaliteitsvishan-
del. ‘Wij gaan voor kwaliteit, want kwali-
teit wint de strijd. We verkopen alleen
dagverse vis.’ De Ruijter is een echte fami-
lie van marktkooplui met vis. ‘Ik ben zesde
generatie. Twee van mijn ooms hebben
ook een vishandel’, verduidelijkt Patrick
de Ruijter.
Gastank
En dat het kwaliteit moet zijn wat ze ver-
kopen, wordt nog eens onderstreept met
de slogan “het neusje van de zalm”. Die
slogan is zo’n beetje het enige dat op de
nieuwe wagen is teruggekomen. De
nieuwe kleuren en huisstijl, die worden
gedomineerd door bordeauxrood, antraciet
en grijs zijn gekozen in overleg met de wa-
genbouwer. ‘Zij hebben een aantal voor-
beelden voorgesteld en daar hebben we dit
uit gekozen. Onze vorige wagen was hele-
maal wit met een blauwe streep, maar
deze kleuren zijn meer van deze tijd. Wat
chiquer ook.’
De vorige wagen was een meter kleiner.
‘Bovendien hadden we de gasflessen en
koelmotoren in de wagen. De gasflessen
zijn vervangen door een gastank onder de
wagen en de koelmotoren hebben een
plekje op het dak gekregen. Daardoor heb-
ben we nu 1,5 meter meer verkoopruimte.
De vitrine is maar liefst 7,5 meter lang en
90 centimeter diep. We hebben nu meer
ruimte om de vis goed te kunnen presen-
teren. We verkopen verse, gerookte en ge-
bakken vis, roerbakschotels, ovenschotels,
lasagne, pizza’s, salades, soep en kant- en
klaarmaaltijden.’
Achter de bakoven
De inrichting van de nieuwe wagen is he-
lemaal zoals De Ruijter dat voor ogen had.
‘We bakken de vis nu achter de bakoven,
met het gezicht naar de klant toe.’ Dat ge-
beurt in een driepansoven. Tegen de ach-
terwand zijn op twee plekken schapjes
geplaatst waar het verkooppersoneel de
MARKTVISIE 61
Alles gezien
Patrick de Ruijter is sinds twaalf jaar marktkoopman. Hij begon na zijn middelbare
school eerst op de visafdeling van horecagroothandel ISPC. ‘Daar heb ik 3,5 jaar ge-
werkt. Vervolgens heb ik een jaar in de viswinkel van mijn achterneef gestaan,
voordat ik in het bedrijf van mijn ouders terechtkwam. Mijn vader vond dat ik het
eerst maar eens ergens anders moest gaan leren. Want van een vreemde neem je
toch meer aan.’
En dat maakte dat De Ruijter de diverse facetten van de vishandel onder de knie
kreeg. De Ruijter staat op verschillende markten, allemaal in Breda. Op dinsdag en
vrijdag is dat de Grote Markt in Breda, op woensdag op een standplaats in Prinsen-
beek, op donderdag aan de Langedijk en op zaterdag op de weekmarkt aan de
Nieuwe Haagdijk. ‘Die wordt binnenkort verplaatst omdat ze de hele wijk willen
opfleuren. Het is nog een echt ouderwetse arbeiderswijk.’
E
De nieuwe wagen meet maar liefst 7,5 meter.
De Ruijter wilde in de nieuwe wagen per se achter de oven bakken met het gezicht naar de klanten.
60-61-62-63_blingbling.indd 61 19-04-16 11:01