Pagina 13 van: Marktvisie November – 11 2018

mARKTvISIe 13
Marktleider in horeca
Al snel stond de Notensjop zes dagen per
week op weekmarkten in Brabant en Lim-
burg. En om een extra centje bij te verdie-
nen op zondag vaak ook nog op een
braderie. “Maar wij kwamen er al snel ach-
ter dat wij dat niet lang konden volhou-
den”, aldus Duffhues. “Daar kwam bij dat
er vanuit de horeca steeds meer vraag
naar onze producten kwam. In de afgelo-
pen jaren is dat explosief gegroeid. Zozeer
zelfs dat wij inmiddels zijn uitgegroeid tot
de grootste horecaleverancier in Neder-
land en België op het gebied van vers ge-
brande noten en pinda’s. Alleen al in
Maastricht leveren wij aan meer dan 120
kroegen, hotels en restaurants. Naast bar-
mixen is er in die branche vooral veel
vraag naar pijnboompitten, walnoten, ca-
shewnoten en amandelen.”
Granola
Vijf dagen per week zijn Patrick en Jessica
zoet met het branden van noten en pin-
da’s. Daarbij zweert de Brabantse markt-
koopman bij arachideolie, in zijn ogen de
beste pindaolie ter wereld. “Door de pro-
ducten in die olie te branden, heb je altijd
een perfecte kwaliteit en blijven de noten
en pinda’s lang knapperig vers.”
Vanwege de sterke groei van de horecatak,
met daarnaast een eigen webshop en gros-
sierhandel aan winkels heeft de Notensjop
het aantal weekmarkten drastisch terugge-
schroefd. ‘Wij staan nu alleen nog maar op
de woensdagmarkt in Echt en de zaterdag-
markt in Geleen”, zegt Duffhues. “Maar
toch ligt mijn hart nog altijd in het markt-
wezen. Vooral daar merken wij dat steeds
meer mensen op gezonde voeding letten.
Om binnen die gezondheidshype helemaal
up-to-date te blijven, heb ik de afgelopen
twee jaar hard gewerkt aan een granola
naar eigen recept. Deze granola bestaat uit
een vers geroosterd mengsel van haver-
vlokken, noten, zaden en kruiden dat vaak
met kwark of yoghurt wordt gegeten. Ik heb
twee soorten granola ontwikkeld, eentje
met honing en eentje met agavesiroop.
Vooral die laatste variant is erg populair bij
vegetariërs, want het bevat geen dierlijke
producten en bovendien is het een goede
broodvervanger. Op de markt mogen klan-
ten er overigens zoveel van proeven als ze
willen. Veel vaste klanten nemen elke week
één of twee potten granola mee naar huis.”
Minder zout
Dat de hang naar gezondere voeding
geen fabeltje is, merkt de Notensjop ook
aan de hoeveelheid zout die op jaarbasis
nodig is om de noten te zouten. Want
die wordt jaar op jaar minder. “In plaats
van gezouten noten hebben veel klanten
tegenwoordig liever rauwe en ongezou-
ten gebakken noten”, verduidelijkt Duff-
hues. “Maar daarbij moet wel gezegd
worden dat in Limburg tevens de gesui-
kerde pinda’s en pecannoten in trek
zijn.”
Over Limburg gesproken: over het publiek
in onze zuidelijkste provincie is Duffhues
zeer te spreken. “Limburgers zijn door-
gaans veel gezelliger en socialer dan Bra-
banders. Je kunt goed met ze lachen en
vooral de oudjes zijn op z’n tijd ook in
voor wat gekkigheid. Anders dan in Bra-
bant kun je er een echte band mee opbou-
wen. Dat maakt het werken op de markten
in Limburg extra leuk.” l
www. notensjop.nl“De vraag naar onze producten vanuit de horeca is de afgelopen jaren explosief gegroeid”, aldus Patrick
Duffhues van de Notensjop.
Sinds 2010 runnen Patrick en Jessica Duffhues
samen de Notensjop.
12-13_denotensjop.indd 13 24-10-18 10:23