Pagina 10 van: Marktvisie nr. 10 2019

NR 10 | OKTOBER 201910
Dichtbij – veraf
‘Specialiserenisdekunst’
De Donderdagmarkt in Zutphen trekt nog altijd veel publiek. Dat
komt onder meer door creatieve nieuwkomers zoals Zutphenaar
Bjorn Zweers van Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne én Theo en
Ning Clappers uit Deventer van Long Chim Hapjes. “Wij verkopen
producten die niet in de supermarkt te koop zijn.”
Tekst en fotografie: Johan Hardeman
Weinig marktondernemers hebben een mooiere werkomgeving dan de
kooplui op de Donderdagmarkt in Zut-
phen. Wie een blik werpt op de kramen in
de historische binnenstad, weet nog net
een glimp op te vangen van de gevels van
eeuwenoude koopmanshuizen daarachter.
Het hart van de warenmarkt wordt ge-
vormd door een krans van bloemen,- kaas-
en viskramen rond de vierhonderd jaar
oude Wijnhuistoren. Op de achtergrond
doemt de elfde-eeuwse Walburgiskerk op.
De aantrekkelijke historische binnenstad
trekt allerlei volk: jongeren, ouderen en
dagjesmensen. Het is druk op de markt.
Aan het einde van de Donderdagmarkt
staan de biologische kramen. Waaronder
die van Bjorn Zweers. Hij verkoopt ge-
rookte zalm, makreel en paling. Zweers
heeft ontegenzeggelijk iets met Zutphen.
Zijn bedrijf luistert naar de naam Am-
bachtelijke Rokerij Zuidvenne. Zuidvenne
is de middeleeuwse naam voor Zutphen.
Op het tentzeil van zijn kraam is het logo
van zijn palingrokerij afgedrukt: een rood
stempel met op de achtergrond de skyline
van Zutphen, tevens zijn woonplaats. Ook
zijn er golfjes te zien die verwijzen naar de
IJssel; de rivier waarmee de stad al eeu-
wen verbonden is. Zweers: “Ik ben geboren
in Brummen, een dorp in de buurt, maar
ik woon nu al weer jaren in Zutphen. Het
is een mooie stad en ik wil mijn rokerij
graag een ambachtelijke, lokale uitstraling
geven. Beleving verkoopt tenslotte.”
Mond-tot-mondreclame
Anderhalf jaar geleden is hij op het indu-
strieterrein van Zutphen een ambachte-
lijke rokerij begonnen. Inmiddels levert hij
gerookte vis aan toprestaurants zoals ’t
Raedthuys in Duiven en Orangerie De Pol
in Doetinchem. Hij opende ook een winkel
bij zijn rokerij op het industrieterrein. Dat
beviel hem niet zo goed. Te ver weg van de
binnenstad en dus te ver weg van zijn po-
tentiele klanten. Daarom is hij een halfjaar
geleden met een kraam op de Donderdag-
markt gaan staan. “Mijn kraam ligt mid-
den in de loop. Ik sta in het midden van de
stad. De markt is een mooie plek voor mij
om mijn producten te verkopen en mijn
bedrijf meer naamsbekendheid te geven.”
Zweers heeft het druk. De makrelen, pa-
lingen en zalm vliegen de deur uit. “Men-
sen zijn enthousiast over mijn producten”,
zegt Zweers. “De paling, makreel en zalm
zijn super vers.” Hij wijst naar een bak ma-
krelen. “Deze jongens heb ik gisteravond
nog gerookt. Dat proef je en dat betaalt
zich uit. Ik zag de afgelopen zes maanden
de omzet verdubbelen. De mond-tot-
mondreclame doet hier prima zijn werk.”
Concurrentie
Aanvankelijk werd zijn komst naar de Don-
derdagmarkt in Zutphen tegengewerkt door
enkele visboeren, die bang waren voor extra
concurrentie. Inmiddels klagen ze niet meer
over hem en zijn de onderlinge verhoudin-
gen verbeterd, verzekert Zweers. “Ik word
Donderdagmarkt in Zutphen verrast met ambachten en lekkernijen
De Donderdagmarkt in het fraaie Zutphen.
10-11_dichtbijveraf.indd 10 18-09-19 15:14