Pagina 11 van: Marktvisie nr. 10 2019

MARKTVISIE 11
ten onrechte vaak bestempeld als visboer
terwijl daar geen sprake van is. Ik heb een
rokerij en ik verkoop dus alleen gerookte
vis. Een poelier en een slager zijn toch ook
niet hetzelfde? Visboeren moeten het vooral
hebben van de gebakken en verse vis en
van haring. Dat verkoop ik niet en dus ver-
wijs ik weleens iemand door naar hen. Ze
hebben eigenlijk geen last van me.”
Zweers is blij met het biologische deel van
de markt waar zijn kraam deel van uit-
maakt. Hij wijst ze aan. Een groenteboer die
eigen geteelde groentes verkoopt, een scha-
penhouder die het vlees van zijn eigen
schapen aan de man brengt en een kaas-
boer die veel bijzondere kaassoorten in zijn
assortiment heeft, die in de supermarkt
niet te koop zijn. “Ik hoor regelmatig dat het
niet zo goed gaat met de weekmarkten. Ik
denk dat het een stuk beter zou gaan als we
weer producten gaan verkopen die nergens
anders te krijgen zijn dan op de markt. Spe-
cialiseren, dat is de kunst.”
Thais streetfood
Aan het andere uiteinde van de Donder-
dagmarkt weten ze precies waar Zweers
het over heeft. Specialiseren is ook het to-
verwoord van het Nederlands-Thaise echt-
paar Theo en Ning Clappers uit Deventer.
Sinds drie jaar staan ze op de markt met
hun eigen verkoopwagen met Thais street-
food. Ze verkopen authentieke gerechten
zoals pad thai, gebakken rijst en Thaise
bami. Producten die lang niet op elke wa-
renmarkt in Nederland te krijgen zijn.
Zitten de Achterhoekers wel te wachten
op Thais eten? “Voor het geld hadden we
beter op de markt in Amsterdam, Lelystad
of Almere kunnen gaan staan. Daar is men
al veel meer gewend aan Aziatisch eten.
Maar we willen de Zutphenaren graag
laten kennismaken met Thais eten en de
reacties die we krijgen zijn erg positief. We
kunnen er inmiddels een goede boterham
mee verdienen”, zegt Clappers. “Het is erg
leuk om te zien dat mensen steeds weer
terugkomen”, aldus Ning.
Brandend gehemelte
Theo en Ning Clappers begonnen drie jaar
geleden hun bedrijf Long Chim Hapjes,
nadat Theo Clappers werkloos raakte.
Theo leerde Thais koken van Ning. “Het
was niet makkelijk’, vertelt hij. “Ik heb
meer dan een halfjaar in de keuken ge-
staan om de fijne kneepjes van het vak te
leren. Het komt aan op koken met gevoel,
met alleen recepten uitwerken kom je er
niet. Uiteindelijk vond mijn vrouw het
goed genoeg en ben ik op de markt gaan
staan. Twee keer per week helpt ze me
erbij. In het begin had ik overal in de ver-
koopwagen briefjes hangen met aanwij-
zingen. Dat is gelukkig allang niet meer
nodig. Ik krijg regelmatig het compliment
dat we beter zijn dan veel Thaise restau-
rants in Nederland.”
Het stel uit Deventer maakt al het eten
zelf en doet weinig concessies aan de Ne-
derlandse smaak. “Dus geen Pad Thai met
ketchup, zoals je soms weleens ziet, maar
gewoon met tamarindesaus”, zegt Clap-
pers. Alleen qua pittigheid worden er aan-
passingen gedaan. “Klanten mogen zelf
aangeven hoe pittig het eten mag zijn. Als
iedereen het zo pittig zou krijgen als mijn
vrouw eet, vertrekken ze hier allemaal
met een brandend gehemelte.”
Klantenkring
Elke donderdag en zaterdag kachelen ze
met hun verkoopwagen vanuit Deventer
naar Zutphen, een rit van 35 minuten. In
het verleden heeft Clappers herhaaldelijk
geprobeerd een plekje te veroveren op de
markt in Deventer, maar telkens ving hij
bot. Inmiddels hoeft het van hem niet
meer zo nodig. “We hebben hier een vaste
klantenkring opgebouwd, die nog steeds
groeit. Zeker op de zaterdagmarkt zie je
hier veel jonge mensen en tweeverdieners.
Dat heb je lang niet overal. En ik vind dat
de markt in Deventer de laatste jaren is
achteruit gegaan. We hebben het in Zut-
phen nu goed naar ons zin.”
Het stel staat ook op de weekmarkten in
de Achterhoekse dorpen Raalte en Gorssel.
Dat laatste dorp werd in het regionale dag-
blad de Stentor in 2018 nog het Laren van
Oost-Nederland genoemd, omdat er zo
veel rijke mensen wonen. Van alle mark-
ten waar ze staan, verkopen Theo en Ning
Clappers daar het best. “Je merkt dat de
inwoners van Gorssel bereisd zijn. Veel
klanten vertellen dat ze in Thailand of el-
ders in Azië zijn geweest. Dan is de stap
om bij ons te komen eten niet zo groot.” l
Bjorn Zweers verkoopt gerookte zalm, makreel en paling op de Donderdag-
markt in Zutphen.
Theo en Ning Clappers staan liever in Zutphen op de markt, dan in hun
woonplaats Deventer.
10-11_dichtbijveraf.indd 11 18-09-19 15:14