Pagina 36 van: Marktvisie nr.11 – 2019

NR 11 | NoVEMbER 201936
Dichtbij en veraf
Op een weekmarkt staan vaak lokale ondernemers en ondernemers die van
verder komen. Zou het aantal kilometers
reizen iets uitmaken voor het succes van
een marktonderneming? Of maakt dat he-
lemaal niks uit? Voor een antwoord op
deze vraag bezochten we in het laatste
weekend van september de markt in Doe-
tinchem. Er wordt door de weermannen
en -vrouwen met onstuimig weer ge-
dreigd, maar gelukkig staat de markt er
zaterdagochtend vredig bij, sfeervol ‘ver-
licht’ door een bescheiden zonnetje. We
spreken op de Doetinchemse weekmarkt
met Vishandel Hendriksen, die een thuis-
wedstrijd speelt, en kaashandel De Smae-
kmaker uit Woerden. Beide ondernemers
staan al jaren, zo niet decennia op deze
zaterdagmarkt.
Publiek
Wijnand Hendriksen (51) is derde genera-
tie eigenaar van de gelijknamige vishandel
in Doetinchem. Hij heeft een goedlopende
winkel. Daarnaast staat hij op vrijdag in
Zelhem op de markt en zaterdags in Doe-
tinchem. Hendriksen stond eerst ook op
de grotere dinsdagochtendmarkt in Doe-
tinchem, maar die dag concentreert hij
zich nu liever op de winkel. “Op dinsdag
komt er een ander publiek. Dat is traditio-
neel de dag van de stoffenmarkt. Op dins-
dag hebben de mensen toch een ander
bestedingspatroon dan in het weekend,
als het geld makkelijker uitgegeven
wordt.”
Gezond
Doetinchem op zaterdag is een goede
markt voor Hendriksen. “Vis heeft een ge-
zond imago en je ziet dat mensen tegen-
woordig meer dan een keer per week vis,
in plaats van vlees, op tafel willen. Dat
heeft wel even geduurd. We brengen daar
namelijk, net als in onze winkel, een be-
paalde kwaliteit en vragen daarvoor de
prijs die erbij hoort. In het begin hadden
we bijna alleen klanten uit Doetinchem,
maar dat is langzamerhand gegroeid naar
een veel bredere klantenkring.”
Hendriksen ziet het wel als een voordeel
dat hij uit Doetinchem komt. “Wij zijn als
familie ook actief in de sport en het soci-
ale leven. Mensen gunnen het ons daarom
wel. De klanten komen ook uit de omrin-
gende dorpen, zoals Zelhem, Ruurlo, Aal-
ten en Varsseveld. Tachtig tot negentig
procent van de klandizie wordt inmiddels
gevormd door vaste klanten.”
Aanvullend
Hendriksen heeft zijn winkel op zaterdag
ook open. Dat bijt absoluut niet met de
markt die op nog geen vijf minuten fiets-
afstand zit, stelt hij. “Zaterdag is ook de
drukste dag in de winkel, afgewisseld met
de vrijdag. Het is juist makkelijk dat de
markt zo dichtbij zit. We hebben onderling
regelmatig contact. Als iets op de markt op
is, kunnen we dat heel makkelijk uit de
winkel aanvullen en andersom.”
Aanbod
Het aanbod in de winkel en op de markt is
nagenoeg gelijk. Hendriksen heeft op de
markt een kleinere vriezer dan in de win-
kel. Net als in de winkel biedt de vishan-
delaar ook op de markt een assortiment
dat eventueel snel vanuit de winkel kan
worden aangevoerd. Dat geldt ook voor
niet-seizoensproducten die bij de winkel
in de vriescel liggen. “Als het dringend is,
kan een medewerker op de fiets snel even
heen en weer.”
Toeristen
Hendriksen speelt ook in op toeristen.
“Mensen doen vaak een half dagje Doetin-
chem. Dan kopen ze aan het begin van de
dag vis, die wij dan voor ze bewaren in de
koel- of vriescel, totdat ze hun bestelling
komen ophalen.” Hij ziet op de markt een
Vishandel Hendriksen heeft op steenworp afstand ook de winkel open.
Doetinchem is anderhalf uur rijden, maar de moeite waard voor De Smaek maker uit Woerden.
35-36-37_doetinchemek.indd 36 23-10-19 15:43