Pagina 40 van: Marktvisie nr.8 – jaargang 2019

NR 5 | augustus 201940
Nieuwsverhaal
nemers”, aldus Maessen, eigenaar/chef
van Wild at heart BBQ. “De standgeldprij-
zen van Rrrollend zijn niet mega-aantrek-
kelijk en afgaande op het hete weer, was
de omzetprognose vrij klein. Er zijn festi-
vals waar ze in totaal een paar honderd
euro stageld vragen en waar de pr boven-
dien beter geregeld is. Dan is de keuze
snel gemaakt. De berichtgeving op die in-
ternetsite is dus wel heel eenzijdig.”
‘Fake-argument’
Remko Janszen, eigenaar van de Koek &
Zopie mobile coffeebar, onderschrijft de
lezing van Maessen. “Afstand is een fake-
argument om de schuld bij een ander te
leggen. Wij zitten in Brugge, maar doen
events van Groningen tot Parijs. Als de
voorwaarden – lees kosten versus baten –
goed zijn, komen we gewoon.” Ed Molthoff
van Bon Frites uit Groningen: “Wij zijn ook
benaderd, maar de staprijs is exorbitant
hoog en alle risico’s zijn voor de foodtruc-
kers. Wij hebben bedankt. Niet om de af-
stand, maar om de organisatie. Ik ben niet
van plan om negen euro voor een friet te
vragen om een beetje uit de kosten te
komen.”
Foodtruckfestivals zijn nog altijd populair, maar foodtruckeigenaren stellen ook dat de hoogtijdagen wel
voorbij zijn.
Liefde gaat door de maag op het foodtruckfestival.
Meer afgelastingen
Rrrollend staat in dit artikel centraal, maar
is – zoals Maessen al stelde – zeker niet de
enige partij die hoge stagelden vraagt. Di-
verse foodtruckeigenaren die wij spraken,
noemen bijvoorbeeld Trek, het Multiculi-
nair Festival en Foodstock. Toeval of niet,
het Multiculinair Festival in Groningen
ging dit jaar ook niet door. En Foodtruck
cancelde alle nog lopende festivals in Den
Bosch, Lelystad en Oisterwijk. Maessen: “Ik
verwacht dat we dit de komende jaren
meer gaan zien. Er zijn gewoonweg te veel
foodtruckfestivals. Niets ten nadele van
partijen als Foodtruck en Rrrollend, die
ook hun best doen, maar mijn voorkeur
gaat uit naar kleine, lokale organisatoren.
Ik denk dat die ook de toekomst hebben.
Die organisatoren kennen het gebied
beter, zijn meer betrokken bij ons als on-
dernemer en verzorgen de pr voor het eve-
nement ook beter en zijn minder duur.” l
Cuisine Machine: 800 euro stageld voor vier dagen
Het kan best voor minder stageld, stelt Cuisine Machine uit Vlissingen, ‘het grootste
gratis culinaire carnaval van zuidwest-Nederland’. “Wij vragen voor het hele Pink-
sterweekeinde 800 euro, zonder afdracht. Alleen de trucks die heel veel energie ge-
bruiken, betalen wat meer. Het gaat bij ons om vier dagen”, aldus organisator Louk
Peperkamp, die ruimte biedt aan veertig foodtrucks. “Afgelopen editie was het
slecht weer, dus hebben we twee dagdelen moeten missen. Geen topjaar. Door re-
delijke stagelden, delen we zo het risico.” Cuisine Machine – dat zelf ook drank ver-
koopt en zo ook aan zijn omzet komt – wordt geroemd om zijn betrokkenheid en
duidelijkheid. Over Rrrollend is Peperkamp niet te spreken. “Een paar jaar geleden
kwamen ze een maand na ons in Vlissingen. Ze wisten niet eens dat wij ons festi-
val georganiseerd hadden. Het werd een flop. Dat gooiden ze toen ook op de af-
stand. Onzin, want bij ons komen de foodtrucks overal vandaan. We hadden tot 300
aanmeldingen.” Volgens Peperkamp willen sommige organisatoren gewoon snel
verdienen. “Wij zijn dagen van tevoren al bezig met het opbouwen van het festival.
Als je in een ochtendje een festival denkt op te kunnen zetten, dan gaat het vooral
om snel geld verdienen.”
38-39-40_foodtruckfestival.indd 40 24-07-19 16:02