Pagina 12 van: Marktvisie nr.9

NR 9 | SEPTEMBER 201912
Streekmarkt
en Yvette Daniëls van A & A Events zien al
deze weggevertjes als een investering in
de toekomst. “Want voor zo’n eerste editie
is het altijd moeilijk om voldoende stand-
houders bijeen te krijgen. Zo’n markt
moet organisch groeien. Als ze er eenmaal
hebben gestaan en ze merken dat ze hier
ook nog iets kunnen verdienen, dan levert
dat positieve mond-tot-mondreclame op.”
Win-winsituatie
Bool is geen onbekende in Valkenburg. Al
zeven jaar organiseert hij met zijn collega
Leon Rijnders in november en december
Santa’s Village, het gratis toegankelijke
openluchtgedeelte van de beroemde Val-
kenburgse kerstmarkt. “Het Theodoor Dor-
renplein staat dan helemaal vol met
houten chalets”, zegt Bool.
“Vorig jaar kregen wij van de gemeente
Valkenburg aan de Geul de vraag of wij
ook niet in de zomer een markt zouden
willen organiseren. Zo is het idee voor
deze ambachtelijke streekmarkt ontstaan.
Zoals de naam al zegt, worden hier uitslui-
tend ambachtelijke, natuurlijke producten
verkocht. Telefoonhoesjes, kleding of pro-
ducten ‘Made in China’ zul je hier dan ook
niet tegenkomen.”
Inmiddels heeft Arian voor een korte
pauze plaatsgenomen op het terras van
Bistro Beleef, één van de vele horecazaken
op het plein. Volgens Roy Geelen van de
De horeca in Valkenburg is blij met de activiteit op het plein. “De streekmarkt zorgt voor gezellige be-
drijvigheid.”
De geitenkaas van Limburgse bodem valt goed in de smaak bij het winkelend publiek.
bistro is de ambachtelijke markt een echte
aanwinst. “Vandaag is het pas de derde za-
terdag dat deze markt wordt georgani-
seerd, maar wij merken nu al dat er veel
meer mensen op het plein blijven hangen.
Normaal gesproken kijken de mensen
vanaf het terras uit op een leeg plein,
maar nu is er van alles te zien. De markt
creëert meer traffic, er is meer gezellige
bedrijvigheid, en als horeca pikken wij
daarvan ons graantje mee. Net als het
geval is bij Santa’s Village, is er ook nu
sprake van een echte win-winsituatie.”
Buffelhoorn
Hoog tijd voor een rondje langs enkele
standhouders. Wat vinden zij van de am-
bachtelijke markt? Fred Stassen uit Amby
verkoopt geitenkaas van Limburgse
bodem. Hij toont zich tevreden over de pu-
blieke belangstelling. “Er is genoeg aan-
loop. Vooral onze kleine kaasjes vallen in
de smaak bij de toeristen; leuk als souve-
nir of om iemand cadeau te geven.”
Roland Beerens uit Margraten van Nostra
Passione, importeur van Italiaanse delica-
tessen, is eveneens in z’n nopjes. “Er is
veel volk en de ambiance is prima. Na-
tuurlijk, zo’n nieuwe markt als deze moet
eerst nog groeien en naamsbekendheid
krijgen, maar dat gaat vast lukken.”
Ook de man achter de kraam van Mar-
seille Seifen uit Kerkrade, gespecialiseerd
in handgemaakte Franse zeep, kijkt blij uit
zijn ogen. Zijn kleurrijke zeepjes gaan als
warme broodjes over de toonbank. “Deze
markt is ideaal om een paar uurtjes te pie-
ken!”
Een kraampje verderop verkoopt een Viet-
namese mevrouw twee al even exotische
producten: zoetwaterparels en accessoires
zoals sieraden en haarkammetjes van
echte buffelhoorn. “De sfeer hier is leuk en
gezellig. En het verkoopt goed. Volgend
jaar komen wij terug, zeker weten!”, roept
zij. Remco Struik van Lotus Leven uit
Landgraaf brengt natuurlijke geuroliën uit
bloemen en planten aan de man. Hij
roemt vooral de ruimtelijke opzet van de
markt. “Door de manier waarop de kraam-
pjes staan opgesteld ten opzichte van de
terrassen, wordt het één geheel. Daardoor
gaan de mensen flaneren over het plein,
die unieke sfeer spreekt mij aan. Het is
niet, zoals je vaak ziet, een braderie die
wordt volgepropt met zoveel mogelijk kra-
men.”
11-12-13_streekmarktvalkenburg.indd 12 21-08-19 14:40