Pagina 38 van: Marktvisie nr.9

NR 9 | SEPTEMBER 201938
IntervIew
Rob Vaneman, samen met zijn broer Marcel eigenaar van het Fruitpaleis,
maakte zijn school niet af, vertelt hij ne-
derig aan het begin van het interview.
“Was niet helemaal mijn ding.” Niet veel
later volgt toch een fraai staaltje door-
dacht hogeschoolbeleid dat Het Fruitpaleis
typeert. Met boerenverstand kun je blijk-
baar ook een eind komen.
Milieubeleid
Het hoofdkwartier van de onderneming,
de fysieke winkel op het Lindenplein, is de
hoeksteen van het bedrijf. Daarnaast staat
Het Fruitpaleis zes dagen per week op ver-
schillende markten in de regio. “Het over-
Achter de winkel staan drie containers waarin het gescheiden afval belandt.
Het Fruitpaleis levert elke dag vers fruit op de markt.
grote deel van de omzet van dit bedrijf
komt van die markten. Naar schatting
tachtig procent”, aldus Vaneman.
De onderscheiding die Het Fruitpaleis re-
cent won, was voornamelijk te danken
aan het milieubeleid van de groente- en
fruitspecialist op die markten. De 50-jarige
Vaneman weet dat slim beleid voeren niet
alleen goed is voor het milieu, maar ook
geld spaart. Waar de meeste fruit- en
groentekramen alle afval op een marktdag
op een stapel gooien, begint Het Fruitpa-
leis het schiftingsbeleid bij het begin. Elk
(ingepakt) product wordt bij het ontladen
van de voorraadwagen uitgepakt en het
eventuele afval geschift: papier en karton
bij elkaar, plastic bij plastic, hout bij hout
en groenafval bij groenafval. “Daarin lei-
den we ons personeel op. Zo wordt afval-
scheiding een routine die bij de dagelijkse
werkzaamheden hoort.”
Quitte
Aan het eind van de dag wordt alle afval
van de markten – al nauwgezet geschei-
den door de medewerkers – opgehaald en
naar het hoofdkwartier gebracht. Aldaar,
aan de achterzijde van de fysieke winkel,
volgt een verdeling over drie containers.
Vaneman: “Veruit het meeste afval is kar-
ton en papier. Dat levert – indien goed ge-
scheiden – 350 euro per container op. Voor
de houtcontainer betalen we 350, evenals
voor de container met plastic. Die 700 euro
aan uitgaven kunnen we wegstrepen
tegen twee containers karton en papier.
Het beetje moeite voor het organiseren
van dit proces, betaalt zich dus terug. Zo
spelen we quitte”, legt Vaneman uit.
Lokale telers
Het Fruitpaleis onderscheidt zich ook op
ander gebied van de concurrentie. Het fa-
miliebedrijf werkt bijvoorbeeld bewust al-
leen met lokale telers. “Het vergt iets meer
werk dan alles bij een groothandel bestel-
len, want je moet bij de afzonderlijke te-
lers inkopen. Daartegenover levert het
versere producten op en je steunt de lo-
kale boeren en telers. Dat is een bewuste
keuze voor kwaliteit. Fruit uit Canada of
Nieuw-Zeeland dat er na zo’n lange reis
nog zo goed uitziet, dat zouden mensen
wel een beetje meer mogen wantrouwen.
Er wordt een hoop rotzooi in gespoten om
het nog houdbaar te houden.”
Profilering
Door de keuze voor kwaliteit, is Het Fruit-
paleis zeker niet de goedkoopste op de
markt, geeft Vaneman ronduit toe. “Sterker
nog, eerder de duurste. Maar mensen
weten wel wat ze krijgen. We hebben elke
dag verse producten. Hoe vaak zie je niet
dat er fruit ligt dat een dag eerder niet is
verkocht. Dat krijgt toch een ‘tikkie’.
Soms heb ik een aanbieding dat ik bloem-
kool tegen of onder de kostprijs verkoop.
Als mensen alleen daarvoor komen, so
be it. Het is een lokkertje om naar onze
kraam te komen. Mensen zien dan wel
dat wel dat er goede producten liggen
en zo hopen we klanten binnen te halen.”
De profilering is kwaliteit, niet op prijs. Dat
37-38-39_fruitpaleis.indd 38 21-08-19 14:45