Pagina 43 van: Marktvisie Oktober 10-2017

De 54-jarige Kor Kemper runt al 31 jaar café Kemper in Zuidbroek. “Na al die
jaren ben ik wel een beetje uitgekeken op
het horecawerk. De laatste jaren ver-
schuift vooral in de zomerperiode mijn
focus steeds meer naar het standwerken”,
vertelt Kemper.
Als gepokt en gemazeld horecaonderne-
mer ziet hij de nodige raakvlakken tussen
werken in de horeca en het standwerken.
“Achter de bar heb je ook interactie met je
klanten. Net als bij het standwerken wil ik
achter in mijn café de mensen ook nog
een beetje vermaken. Niet alleen maar dat
biertje verkopen, maar net even dat beetje
extra bieden.”
Kwaliteit
Als klein jongetje stond Kemper al met
open mond te kijken naar standwerkers.
“Het standwerken is een ambacht dat je
vroeger veel meer zag dan tegenwoordig.
Anno 2017 hebben de standwerkers het
moeilijker. Dit komt vooral door internet.
Ik zeg echter altijd dat je op internet nog
maar moet afwachten of het product
daadwerkelijk werkt. Op de markt heb je
er een gezicht bij en weet je wat je koopt.
Bovendien geef ik op alles wat ik verkoop
garantie.”
Voor al zijn producten geldt dat Kemper
deze eerst zelf een half jaar tot een jaar
test, zodat hij zeker weet dat het goed is.
“Ik sta achter mijn producten. Naar mijn
mening is dat een belangrijke voorwaarde
om je product succesvol te kunnen verko-
pen. Als je er zelf al geen goed gevoel bij
hebt, wordt het een stuk lastiger om het
overtuigend aan de man te kunnen bren-
gen.”
Concoursen
Omdat Kemper al van kinds af aan door
het standwerken wordt getrokken, is het
niet gek te noemen dat hij op een dag,
samen met goede vriend Fokko van Bies-
sum, de markt op ging met blikopeners.
“Dat is nu, denk ik, zo’n tien jaar geleden.
Ik kreeg steeds meer lol in het standwer-
ken. Sinds drie jaar ga ik naar verschil-
lende standwerkerconcoursen. Ik denk dat
ik op jaarbasis aan zo’n 25 tot 30 concour-
sen meedoe. Op hoeveel markten ik per
jaar sta, durf ik je zo uit mijn hoofd niet
eens te zeggen. Ik ben ook wel op beurzen
te vinden, echter zolang ik mijn horeca-
zaak nog heb, is er helaas nog te weinig
tijd om beurzen af te gaan. In de toekomst
hoop ik in het winterseizoen meer beur-
zen te kunnen draaien.”
Kemper hecht meer waarde aan de zoge-
heten ranking concoursen dan aan de
Nederlandse en Europese Kampioen-
schappen. “Dat zijn momentopnamen. Het
EK in Enschede in juni was door het
slechte weer bovendien verregend. Een
ranking concours vind ik eerlijker, omdat
je dan het hele jaar door wordt beoordeeld
en uiteindelijk een beter totaalbeeld over
je prestaties krijgt”, stelt de Groninger.
Lastige toekomst
Kemper voorziet een lastige toekomst voor
de standwerkers. “De wereld is veranderd,
sneller geworden. Mensen hebben geen
tijd meer om naar je verhaal te luisteren.
Ik verbaas me er soms over dat mensen op
hoge leeftijd aangeven haast te hebben. Ik
denk dat wij als standwerkers meer en
beter kunnen samenwerken met week-
markten. Als we met elkaar de schouders
eronder zetten, helpt dat mee om dit am-
bacht in stand te houden.”
Ondanks het enigszins somber geschetste
toekomstperspectief is Kemper positief
over zijn werk als standwerker. “Ik houd
van de afwisseling dat het werk met zich
meebrengt. De omgang met mensen en
het verkopen van een goed product met
een goed verhaal. Daar haal ik mijn moti-
vatie uit. Ik houd niet van het afdraaien
van een standaard verhaaltje. Ik ben geen
platenspeler die steeds hetzelfde riedeltje
afspeelt. Met een vloeiend, goed en afwis-
selend verhaal bereik je meer dan met een
verhaaltje dat je op de automatische piloot
afspeelt.”
Kick
Anno 2017 brengt Kemper geen blikope-
ners meer aan de man. “Dat is nu echt wel
passé.” Wel is Kemper op markten en con-
coursen onder andere te vinden met de’
ideale vrouwenportemonnee’, (een porte-
monnee die sluit zonder spanning) of een
vloermop die hij verkoopt onder de noe-
mer magic mop. “De mop is wel een lastig
segment, omdat je producten met een
waarde van rond de 40 euro nu eenmaal
lastiger verkoopt dan een product van
rond de 5 euro. Het demonstreren en uit-
leggen hoe een product werkt, vind ik een
mooi aspect van het standwerken. Als het
dan samen met een goed, duidelijk en eer-
lijk verhaal lukt om mensen te ‘verleiden’
het product als impulsaankoop te verko-
pen, geeft dat een enorme kick. Die uitda-
ging van het standwerken vind ik
geweldig.” l
MARktVISIe 43
42-43_standwerkerindespotlight.indd 43 19-09-17 16:24