Pagina 12 van: Marktvisie Oktober – 10 2018

NR 10 | oktobeR 201812
Product in beeld
Zilte groenten
Zeekraal, IJskruid en Zeeaster. Het zijn geen alledaagse
groenten. Op de laatste zomerbraderie op Terschelling liet
Stichting De Zilte Smaak het publiek kennismaken.
Tekst: Jacqueline Wijbenga
De Nederlandse eilanden en kuststre-ken kenmerken zich door een diversi-
teit aan flora en fauna. De zoutminnende
gewassen zijn bij de burgers veelal niet be-
kend, maar lenen zich volgens de kenners
uitstekend voor consumptie. Zeekraal en
lamsoor hebben de afgelopen jaren hun
weg al naar de supermarktschappen ge-
vonden, maar ook andere zoutminnende
gewassen verdienen het volgens de initia-
tiefnemers om ontdekt te worden. “Lams-
oor, zeekraal, zeeaster en zeekool zitten
boordevol gezonde stoffen en smaken ook
nog eens geweldig”, aldus Hans Wilmink,
projectleider bij de stichting De Zilte
Smaak op Terschelling. Hij staat op de bra-
derie om meer bekendheid te geven aan
de zilte groenten en het project De Zilte
Smaak.
Experimenteren
De stichting beschikt op het Waddeneiland
over een aantal percelen waarop wordt ge-
experimenteerd met de duurzame teelt
van zoutminnende gewassen. De ervaring
die op Nederlandse bodem wordt opge-
daan, kan bijdragen aan het oplossen van
problemen in andere gebieden in de we-
reld waar verzilting optreedt. Daarnaast
wil de stichting in eigen land meer men-
sen kennis laten maken met de bijzondere
gewassen die op de zoutere gronden kun-
nen worden geteeld.
Eind augustus presenteerde de stichting in
de kraam op de braderie in West-Terschel-
ling vooral ijskruid en zeeaster. “Zeekraal
zit net in een tussenfase. Het laatst ge-
zaaide gewas is nog niet groot genoeg om
te oogsten. Wat er nog staat van de vorige
zaaidatum, wordt wat te houtig. Maar als je
alleen de puntjes pakt, is het nog heerlijk
door een salade”, verzekert Wilmink terwijl
hij een van de donateurs van de stichting
voorziet van een forse portie zeeasterblad
en wat zeekraal. “Donateurs betalen 30
euro voor een periode van drie jaar. In die
periode mogen ze tijdens het oogstseizoen
langskomen om te genieten van de groen-
ten die we telen en dat kan vandaag dus
ook bij onze kraam”, licht hij toe.
Diverse horecaondernemers op Terschel-
ling experimenteren sinds deze zomer
volop met de opbrengst van de proefper-
celen. “Dankzij die ervaring weten we ook
steeds meer over de toepassingen van de
diverse gewassen. Het ene is heel geschikt
om direct te eten, het andere kun je goed
bewaren of verwerken in bijvoorbeeld een
tapenade.”
Zomerbraderie
Het was voor de stichting de eerste keer
dat ze deelnam aan de braderie, die elke
woensdag afwisselend in Midsland en
West-Terschelling plaatsvond. Afgaand op
de publieke belangstelling, smaakt de bra-
deriedeelname voor stichting de Zilte
Smaak wel naar meer. “Ik denk dat we vol-
gend jaar wel vaker op een van de zomer-
braderieën te vinden zullen zijn, mits onze
oogst het natuurlijk toelaat”, besluit
Wilmink. l
Kennismaken met uniek product op zomerbraderie Terschelling
Zeekraal, IJskruid en Zeeaster. De ene zilte groente is heel geschikt om direct te eten, de andere kun je
goed bewaren of verwerken in bijvoorbeeld een tapenade.
12_productinbeeld-ziltegroenten.indd 12 18-09-18 16:32