Pagina 36 van: Marktvisie September – 9 2018

NR 9 | SEPTEMBER 201836
REPORTAGE
verschillende activiteiten, ook voor kinde-
ren, je ziet iets van de cultuur van de
streek en de toegang is gratis. Waar zie je
dat nog tegenwoordig?”
Streekcultuur
Ook lokale inwoners bezoeken de markten
graag. Soeterboek schat dat 60 procent van
de bezoekers toeristen is en 40 procent
mensen uit de omgeving. Wat is het ge-
heim van het succes? “De rode draad van
de Oud Veluwse Markt blijft altijd het-
zelfde. We laten de traditionele streekcul-
tuur zien. Veel mensen dragen
oud-Veluwse kleding en we tonen maar
liefst 32 oude ambachten. Op deze markt
zullen we bijvoorbeeld een zanger als
René Froger nooit laten optreden. Bezoe-
kers waarderen die eigenheid.”
Streng toegangsbeleid
Stichting Oud Veluwse Markt hanteert een
streng toegangsbeleid voor nieuwe markt-
ondernemers. “We krijgen veel aanvragen
van marktondernemers met foodproduc-
ten, maar die laten we niet meer toe. In
het centrum van Barneveld is het aantal
horecazaken de afgelopen tien jaar ver-
dubbeld, dus we moeten erop letten dat
iedereen nog een fatsoenlijke boterham
kan verdienen. Marktkooplui met food die
hier al jaren komen, laten we toe, maar
zodra ze stoppen, willen we geen nieuwe
foodkramen daarvoor in de plaats. Ik weet
dat dit tegen de huidige trends in het
marktwezen ingaat. Food is juist hot. Maar
ik heb weleens geteld hoeveel soorten
eten je op de Oud Veluwse Markt kunt
kopen en dat is gigantisch. Dag mag best
een onsje minder”, stelt Soeterboek.
Nieuwe non-foodmarktondernemers zijn
wel welkom, mits ze een onderscheidend
product aanbieden, zegt Soeterboek. “Een
nieuwe marktondernemer moet waren ver-
kopen die iets toevoegen aan het bestaande
aanbod. Onze marktmeesters beoordelen
nieuwe aanvragen vooral op dat criterium.
En er moet plek zijn natuurlijk. Maar als
aan die twee voorwaarden wordt voldaan,
zijn nieuwe marktondernemers welkom.”
Wit kapje
Soeterboek, behalve voorzitter van de stich-
ting Oud Veluwse Markt ook eigenaar van
een schoenenzaak, wandelt even naar bui-
ten om polshoogte te nemen. De hitte
houdt de meeste toeristen weg. Naast de
winkel van Soeterboek staat een promotie-
stand van het Nederlands Pluimveemu-
seum in Barneveld. Een al wat oudere
vrijwilligster van het museum draagt een
eenvoudige zwarte jurk en een witte kap op
haar hoofd. Last van de hitte zegt ze niet te
hebben. “De meeste vrouwen in traditionele
kleding hebben de kap vandaag niet op,
maar ik vind dat het dan niet helemaal af
is. Als je niet te veel aan de warmte denkt,
heb je er ook geen last van”, lacht ze.
Diezelfde Oud-Veluwse wijsheid lijkt te
gelden voor de marktondernemers. “Je
moet je niet te druk maken vandaag. Ook
niet over je omzet. Dan valt het allemaal
best mee”, zegt Niels Draisma van Mijn-
gedroogdfruit. “Je weet dat een dag als van-
daag weinig geld oplevert, maar daar kun
je niks aan doen. Toeristen gaan nu liever
lekker in het zwembad of in een meertje
liggen. Dat zou ik ook doen als ik hen was.”
Sinds enkele jaren staat hij met zijn kraam
op de Oud Veluwse Markt. Editie 2018 is tot
dusver nog niet helemaal geslaagd. Dat
was vooral een kwestie van pech, volgens
Draisma. “De eerste marktdag was de va-
kantie nog niet begonnen, dus waren er
nog geen toeristen. Vorige week was ik
ziek. Vandaag had ik goed kunnen verdie-
nen als het minder warm zou zijn. Geluk-
kig hebben we nog een paar donderdagen
te gaan. Misschien lukt het nog om de fi-
nanciële schade in te halen.” l
Edgar Klij, vrijwillliger van Natuurcentrum Ede
dat ook spullen verkoopt.
Niels Draisma
van Mijnge-
droogdfruit
staat sinds
enkele jaren op
deze markt.
Hans Soeterboek, voorzitter van de stichting Oud
Veluwse Markt: “Nieuwe non-foodmarktonder-
nemers zijn wel welkom, mits ze een onderschei-
dend product aanbieden.”
34-35-36_oudveluwsemarkt.indd 36 20-08-18 13:09