Pagina 40 van: Marktvisie September – 9 2018

NR 9 | SEPTEMBER 201840
INTERVIEW
Na enkele jaren in Duitsland werkzaam te
zijn geweest als broodbakker en in Neder-
land als brood/banketbakker, stelde een
arboarts vast dat het vak niet goed is voor
zijn gezondheid. Hij raadde Rongen aan
een andere baan te zoeken. “Sinds 2005
ben ik gediplomeerd maatschappelijk wer-
ker. Ik had nooit gedacht dat dit mijn
tweede roeping zou kunnen zijn.”
Naar de mensen
Toch bleek hij geen afscheid te kunnen
nemen van zijn allereerste liefde: brood
bakken. De verkoop gaat nu echter via
jaarmarkten, braderieën, stadsfeesten en
fairs. “Vroeger zag je de slager, bakker,
groenteboer en banketbakker in het
straatbeeld. Die zijn vrijwel overal verdwe-
nen. Onder het mom ‘als de mensen niet
naar mij kunnen komen, moet ik maar
naar de mensen’, heb ik besloten dat te
doen onder de naam De Reizende Bakker.
Wanneer je afhankelijk bent van de men-
sen die je opzoeken, kun je nog zoveel re-
clame maken, zekerheid heb je niet.”
Cadeautje
De combinatie van twee beroepen voldoet
Rongen goed. Het werk is fiftyfifty ver-
deeld “Als sociaal werker weet ik hoe je
mensen op verschillende manieren kan
aanspreken en daarbij let ik sterk op ge-
zichtsuitdrukkingen. Het doel van op de
markt staan, is uiteraard dat de mensen
bij je kopen. Maar er is een verschil in be-
nadering. Je hebt kooplieden die bij het af-
rekenen van 12 euro een briefje van 20
De heerlijke warme geur van brood op de markt. Mensen stukjes brood laten proeven, is belangrijk
voor de beleving, vindt Rongen.
euro uit de portemonnee zien komen en
dan alle verkooptrucs uit de doos halen
om dat volledige bedrag te verkrijgen. Lie-
ver geef ik mensen het gevoel dat ze een
cadeautje aan zichzelf geven, anders lopen
ze voortaan met een boog om je heen.”
Zelf bereid
“Het leuke aan op de markt staan met
brood, is dat ik mijn producten met passie
bereid. Wanneer ik dan de mensen stukjes
laat proeven, vind ik het mooi wanneer ze
zo verrast zijn dat ze het brood direct
kopen. Brood is emotie. Soms proeven ze
de smaak die ze zich uit hun jeugd herin-
neren.”
Gevraagd naar de hardlopers binnen zijn
assortiment, antwoordt Rongen dat hij al-
leen maar unieke en uitzonderlijke broden
verkoopt. Als hij er toch een paar moet
noemen, zijn dat het tarwespeltbrood.
“Spelt zonder suiker en met cranberries en
abrikozen.” Zijn Spokenbrood is befaamd.
Rongen krijgt zelfs e-mails met de vraag
wanneer hij weer op een bepaalde markt
staat, zodat het Spokenbrood van tevoren
kan worden besteld. Maar ook zijn Afri-
kaans Notenbrood en Krentenwegge vin-
den gretig aftrek.
Alles tegen prijzen waardoor Rongen er
zeker iets aan overhoudt. “Voor unieke
producten willen mensen graag betalen.
Het domste wat je kunt doen, is je waren
veel te goedkoop aanbieden. Dan zie je een
bakker die witte bolletjes verkoopt voor
0,10 eurocent. Waarom kan dat dan niet al-
tijd, vraagt de consument zich vervolgens
af. Of zoals veel groenteboeren doen, hun
producten aan het einde van de dag ‘weg-
geven’ tegen hoge korting. Dan komen
klanten voortaan altijd rond dat tijdstip.”
Favorieten
Behalve zelf op de markt staan, werkt
Rongen samen met een wederverkoper.
Die neemt de producten van Rongen af,
maar opereert verder onder zijn eigen
naam. Daarnaast is er een provisieverko-
per, die acht keer per jaar naar andere
markten gaat dan Rongen. De Konings-
markt in Velp is een favoriet evenement
van Rongen zelf, maar ook een brocante
fair in Zeist en de Vive la France fair in
Hummelo.” l
www.dereizendebakker.nl
‘Voor unieke producten willen mensen
graag betalen’
38-39-40_dereizendebakker.indd 40 20-08-18 13:10