Ga naar hoofdinhoud

Van marktkraam naar winkelpand: zó pak je het aan!

Het leven als marktkoopman of -vrouw heeft flink wat voordelen. Je staat vrijwel nooit op één plaats, je komt overal, je ademt dagelijks buitenlucht, et cetera. Maar niet alles aan het reizende bestaan is rozengeur en maneschijn. Wat sommige mensen niet realiseren, is dat het bezitten van een marktkraam óók gewoon de nodige kosten met zich meebrengt. De kraam zelf, natuurlijk. Maar ook allerlei vergunningen, de opslag van producten, verzekeringen, vervoer… Wat dat betreft, kunnen we het je niet kwalijk nemen als je ook weleens hebt nagedacht over de overstap naar een concreet winkelpand. In dat geval: zó doe je dat!

 1. Start de zoektocht naar een winkelpand

De eerste stap in de transformatie van marktkraam naar winkelpand is erg voor de hand liggend, maar des te belangrijker. De doorsnee winkelstraat van nu kent veel leegstand en daardoor hoef je vrijwel nooit heel lang te zoeken voor je iets op het oog hebt. Maak daarbij de overweging tussen een prijzig pand met véél aanloop tot een goedkoper object zonder aanloop. Als je al een vaste klantenschare hebt die bekend is met je product, loont de tweede optie. Wanneer je dit nog grotendeels moet opbouwen, is aanloop wel zo handig.

Iets anders wat je kunt onthouden, is dat gemeentes de eerdergenoemde leegstaand meestal zo snel mogelijk willen opvullen. Dat kan in je voordeel werken tijdens de onderhandelingen. Leg daarom niet direct de vraagprijs op tafel, maar ga met de bewuste gemeente in gesprek.

 2. Check het bestemmingsplan van je droompand

Een pand kan er nog zo aantrekkelijk uitzien: wanneer er binnen drie jaar een sloopkogel doorheen gaat, kun je er weinig mee. Althans – je kunt niets opbouwen. Check daarom altijd de plannen die de gemeente met het object heeft. Besteed daarbij ook aandacht aan jouw mogelijkheden als ondernemer. Mag je uitbreiden? Mag je de gevel een eigen invulling geven? Of is dit allemaal niet toegestaan?

 3. Bereid je zakelijke hypotheek voor

Het aanvragen van een zakelijke hypotheek kent nogal wat haken en ogen. Allereerst verschilt deze op verschillende punten van een hypotheek zoals je die kent. De looptijd is doorgaans 25 jaar – tien jaar bij verbouwingen. Je moet een goed ondernemingsplan kunnen weerleggen bij de kredietverstrekker in kwestie. En diezelfde verstrekker vereist nogal wat documentatie. Jaarrekeningen van de afgelopen twee jaren, bijvoorbeeld. Of een heldere progressie van je toekomstverwachtingen, gebaseerd op je winst- en verliesrekening.

Daar staat tegenover dat deze vorm van hypotheek wat meer onderhevig is aan context. In de meeste gevallen wil een bank of andere verstrekker ook met jou als ondernemer in gesprek. Zo kunnen ze een helder beeld krijgen van je plannen en visie en weten ze met wie ze wel of niet in zee gaan.

 4. Overweeg franchising

Denk je jouw zakelijke hypotheek niet voor elkaar te krijgen? Dan is het misschien ook een idee om aan franchising te beginnen. Je gebruikt dan een bestaande formule en sluit je aan bij een groter geheel. Voordeel is dat je de ervaring van een groot bedrijf kunt gebruiken om er zelf voordeel mee te behalen. Je hebt ook verder weinig omkijken naar facetten als reclame.

Het nadeel is echter dat franchising relatief weinig vrijheid biedt. Het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om de zaak vrij in te vullen: je bent gebonden aan de ontwerpreglementen van het moederbedrijf. Hoeveel verplichtingen worden opgelegd is afhankelijk van de franchisemodule waar je mee werkt. Sommige franchisegevers gaan erg ver en verplichten bijvoorbeeld dat je een zakelijke rekening hebt bij dezelfde bank als de franchise.

 5. Kom met een helder concept

Je eigen zaak valt of staat bij de beleving die jij klanten kunt geven. Stel jezelf daarom vooraf een aantal belangrijke vragen. Wat kun jij de markt bieden dat er nog niet is? Wat onderscheidt jou van concurrentie? En hoe ga je de strijd aan met webwinkels die veelal goedkoper en sneller kunnen leveren dan jij?  In other words : bedenk je vooraf goed of de overgang van marktkraam naar winkelpand écht iets voor jou is.