Ga naar hoofdinhoud

Vechtpartij heeft gevolgen: einde van de Paardenmarkt in Oud-IJsselmonde

De Paardenmarkt en braderie in Rotterdam-IJsselmonde zijn door de organisatie van de kalender geschrapt. Een vechtpartij bij de vorige editie in juni vorig jaar was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Foto: Unsplash/Jolanda van der Meer

“Deze beslissing nemen wij met pijn in ons hart, maar het besluit is onomkeerbaar”, aldus het bestuur in een openhartige persverklaring. De laatste editie werd een compleet fiasco. Allereerst door weersomstandigheden. De (voorspelde) hitte op de woensdag zorgde voor het afgelasten van de komst van paardenhandelaren, de paardentram en het ponyrijden. De genadeklap, zo blijkt nu, was een vechtpartij aan het einde van de middag waarbij twee agenten gewond raakten.

2017

“Omdat er in 2017 ook al een soortgelijk incident plaatsvond, werd ons als bestuur tijdens de evaluatievergadering in augustus door de directie Veilig van de Gemeente Rotterdam en de Politie eenheid Rotterdam medegedeeld dat een eventueel vervolg in 2020 op zeer beperkte schaal zou mogen plaatsvinden, met nog strengere regels omtrent veiligheid, drank en horeca. Voor het horecaplein en de slotavond zou geen vergunning worden afgegeven voor enige vorm van horeca in de openbare ruimte.”

Lange historie

Het evenement – dat dateert van 1701 tot 1955 en vanaf 1978 na een herstart – duurde in de hoogtijdagen een week lang en bestond uit een wielerronde, kermis, ringsteken, een prestatieloop, bingo-avond, de Paardenmarkt/braderie, de fototentoonstelling én op zaterdag het slotfeest met livemuziek en een afsluitend vuurwerk. “In de laatste tien jaar zijn tal van onderdelen uit het programma geschrapt door gebrek aan publieke belangstelling, hoge kosten, teruglopende sponsorgelden en niet te vergeten de strengere gemeentelijke wet- en regelgeving”, aldus de organisatie. “De laatste jaren bleven alleen nog de Paardenmarkt/braderie op de woensdag, de bingo-avond en de slotavond met livemuziek op zaterdag over. Het bestuur en onze vrijwilligers, die zich al jaren lang belangeloos inzetten voor het wel en wee van de Paardenmarkt in IJsselmonde,  vinden nu dat de grens is bereikt.”

Lees meer in de media: Rijnmond, Albrandswaards Dagblad.