Ga naar hoofdinhoud

Veilig op weg met een volledige uitrusting tijdens de kerstvakantie

Kerstmarkten zijn een belangrijk onderdeel van de kerstvieringen, die in Europa al in november beginnen. De voorbereidingen daarvoor beginnen nog vroeger, in oktober. De kerstmarkten in Nederland zijn vol charme en feestgedruis.

Vele daarvan zijn een hele theatrale ervaring, die u in een mum van tijd aan het dromen en dagdromen brengt. Maar iedereen anticipeert op dezelfde manier op de winter.

Alle Europese hoofdsteden zijn prachtig versierd en versierd voor Kerstmis, maar hier richten we ons op enkele van de hoofdsteden die in de winter het minst goed bereikbaar zijn met de auto. Reizen met de auto in de winter heeft zijn eigen specifieke redenen, zoals kort daglicht, hevige regenval, gladde wegen en verkeersopstoppingen. Voorzichtig en zeer voorzichtig rijden, lage snelheden en goede afstanden zijn essentieel voor een winterreis, dus plan een langere reis dan onze reisroutes in het voorjaar en de zomer suggereren. Zorg ook voor winterbanden en autoaccessoires die voldoen aan de Europese regelgeving en bereid uw auto voor op een winterse reis.

Wintertijd kan de vreugde van een veel voorkomende blessure ontsieren. Eenvoudige en schijnbaar vanzelfsprekende regels kunnen u helpen beschermen tegen de onaangename gevolgen van rijden in de winter.

Uit de statistieken blijkt dat de belangrijkste oorzaak van winterblessures een onbeduidende haast is. Veel mensen zien het besneeuwde ijs gewoon niet en verliezen daardoor de controle over hun voertuig.

Over wat in de auto tot verplichte uitrusting behoort, verschillen opvattingen binnen Europa. Maar of het nou moet of niet: het is gewoon handig om sommige zaken altijd bij je te hebben. Bepaalde auto-accessoires kunnen zelfs levens redden.Vooral nu de mensen met Kerstmis op hun hoede zijn en ontspannen.  Een verbandtrommel moet bijvoorbeeld in veel Europese landen in de auto aanwezig zijn. In Nederland is dit niet zo, al geldt voor een EHBO-trommel: beter mee verlegen dan om verlegen. Overigens: wanneer je een Nederlands kenteken voert, ben je van een aantal van deze verplichtingen uitgesloten. Wip je even de grens over voor een bezoekje aan een antiek- of kerstmarkt, hoef je dus niet gelijk je afvinklijst van verplichte accessoires na te gaan. Met een goed uitgeruste auto ben je echter ontspannener onderweg. Er kan ook geen discussie ontstaan.

Afbeelding met www.besteonderdelen.nl

In Nederland ben je ook niet verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben. Je moet andere verkeersdeelnemers in geval van een ongeluk of pech echter wel kunnen waarschuwen. Het is daarom een veilig idee, een reflecterende driehoek in de kofferbak te hebben. In de ons omringende landen is het verplichte kost; in Zwitserland dient de driehoek zelfs binnen handbereik te liggen.

Een veiligheidsvestje hoef je in Nederland niet bij je te hebben. De zuiderburen zijn strenger: de bestuurder moet beschikken over een zogenaamd fluohesje; in Duitsland is dit zelfs voor alle passagiers verplicht. Ook zou je verwachten dat een brandblusser verplichte uitrusting is. In Nederland is dit niet zo. In België wel, al ben je met een Nederlands kenteken geëxcuseerd.

Te water raken met de auto: een nachtmerrie-scenario waar je liever niet aan denkt. In zo’n geval kan een noodhamer je leven redden. Een kwaliteitsexemplaar is voorzien van een mes voor het doorsnijden van de autogordels. De wetenschap dat een lifehammer aanwezig is, geeft een veilig gevoel. Die mag daarom eigenlijk in geen enkele auto ontbreken.

Een kapot autolicht merk je vaak pas, wanneer je daar door andere verkeersdeelnemers op attent wordt gemaakt, of wanneer het te laat is en de politie je langs de kant zet. Reservelampen kun je daarom maar beter in de kofferbak hebben liggen, net als een reserveband. Dit kan je een boete besparen.

À propos reserveband: In Nederland en de ons omringende landen vormt de reserveband allang geen verplichte uitrusting meer, in Servië, Slowakije en Spanje echter wel. Deze moet overigens regelmatig gecontroleerd worden. Een bandenspanningsmeter is daarom, alhoewel niet verplicht, ook zo’n handige accessoire. Ook altijd nuttig om te kijken of je nog achter het stuur mag: een alcoholtester. In Frankrijk moet deze accessoire in de auto aanwezig zijn.

Een complete uitrusting in de auto is niet alleen een kwestie van wettelijke verplichting maar ook van gezond verstand. Mocht er ongemak of een noodgeval optreden, sta je niet met lege handen.