Ga naar hoofdinhoud

Veiligheid centraal op Dilbeekse jaarmarkt

Dilbeek is klaar voor zijn 64ste jaarmarkt op maandag 3oktober. Om de happening veiliger te maken, komen er in Heetveldestraat slechts langs een zijde van de straat kramen. Die maatregel moet meer ruimte geven aan bezoekers en veiligheidsdiensten.
 

‘De jaarmarkt zal er een beetje anders uitzien dit jaar’, zegt Omer Langhendries, de voorzitter van het jaarmarktcomité. ‘In overleg met de gemeente hebben we dit jaar een nood- en interventieplan uitgewerkt en daaruit bleek dat de kramen in de Heetveldestraat wat te dicht bij elkaar stonden. Al verschillende jaren houden we met het jaarmarktcomité ons hart vast als we de massa volk zien die de jaarmarkt toch elk jaar opnieuw trekt. Gelukkig gebeurden er nog geen incidenten, maar we kunnen maar beter voorbereid zijn. Vandaar dat we in de Heetveldelaan ditmaal slechts langs één zijde van de straat kramen toelaten. De kramen die vroeger aan de andere zijde van de straat stonden, verhuizen nu naar de Sportlaan. Op die manier krijgen niet alleen de bezoekers meer ademruimte, er zullen ook minder opstoppingen ontstaan op het parcours en de brandweer- of ziekenwagens zullen ook gemakkelijker doorkunnen als dat nodig moest zijn.’

400 kramen

Dilbeek mag zich maandag verwachten aan een invasie van zo’n 400marktkramen, genoeg om het hele dorpscentrum mee te vullen. Om 10uur starten ook de wedstrijden voor paarden, koeien, schapen, geiten en kleinvee aan het gemeenteplein, in de Baron de Vironlaan, de Sint-Ambrosiuslaan en het Moermansplein. Voor het gemeentehuis komt er voor de kleinste bezoekers een kinderboerderij. Nog rond het gemeentehuis stellen allerlei oude ambachten zich op, zoals een smid, een mandenmaker en zo meer. Zoals steeds wordt de jaarmarkt afgerond met een vuurwerk om 20.30uur op en rond de vijver in het park achter het gemeentehuis.

Jaarmarktbus

Omdat de jaarmarkt elk jaar weer een kleine volksverhuizing met zich meebrengt, kwamen de gemeente Dilbeek en De Lijn opnieuw tot een akkoord om op 3oktober een jaarmarktbus in te leggen. De bussen rijden tussen 9 en 17uur om het half uur en doen de hele gemeente aan. Een ritje kost 1,60euro. Wie naar het vuurwerk wil, kan ook een speciale bus nemen die vertrekt om 18.45uur of om 19.40uur. Na het vuurwerk is er om 21.30uur een bus terug die vertrekt aan het Moermansplein.
 

Tekst: nieuwsblad.be
Foto: De Saedeleer Yvan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.