Ga naar hoofdinhoud

‘Veiling maakt standplaatsenbeleid Alphen aan den Rijn eerlijker’

Het standplaatsenbeleid is in alle kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn gelijkgetrokken. Naast harmonisatie van het beleid in de gefuseerde kernen gaat het nieuwe standplaatsenbeleid oneerlijke concurrentie tegen, schrijft Dichtbij.

De legeskosten voor het aanvragen van een standplaats voor de ambulante handel zijn lager en staan niet in verhouding tot de exploitatielast van ondernemers met vaste winkelvestigingen. Daarom zijn in het nieuwe standplaatsenbeleid de legeskosten voor het verkrijgen van een standplaats vervallen.

Ambulante ondernemers schrijven voortaan in op een door hen gewenste standplaats. Bij meerderde inschrijvingen voor dezelfde standplaats, gaat deze naar de hoogste bieder.

Vaste huur
De ondernemer die de gunning krijgt, sluit een meerjarige huurovereenkomst met de gemeente. Met deze overeenkomst weten ondernemers zich verzekerd van een ‘eigen’ vaste standplaats met een vaste huur. Dat de vaste huurprijs in verhouding staat tot de kosten die gevestigde ondernemers met vastgoed winkelpanden hebben, voorkomt oneerlijke concurrentie. ‘Het is toch te gek voor woorden dat iemand met een ambulante kaashandel voor lage legeskosten een standplaats kan innemen, terwijl de kaasboer in de winkel om de hoek iedere maand een veel hogere huur moet betalen?’