Ga naar hoofdinhoud

Verhoging lage btw-tarief groente en fruit

Het nieuwe kabinet is van plan het lage btw-tarief op voedingsmiddelen te verhogen van 6% naar 9%. Verschillende organisaties pleiten voor een btw-nultarief op groente en fruit.

Daar waar al jaren door de overheid wordt geroepen om de gezonde keus gemakkelijker te maken, staat dit plan daar haaks op. In supermarkten zijn allerlei producten met suiker te vinden. Foodwatch geeft aan dat sinds de eeuwwisseling suiker 18% goedkoper is geworden, terwijl groenten (+50%) en fruit (+41%) juist enorm in prijs zijn gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt.

Gezond eten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in Nederland mensen te weinig groenten en fruit eten. Gezond eten wordt van alle kanten gestimuleerd, maar met dit verhoogde btw-tarief draagt het nieuwe kabinet daar niet aan bij. Al eerder is in de Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Ook riepen wetenschappers en patiëntenorganisaties eerder al op tot btw-vrije groente en fruit. Vandaar de verschillende acties om een tegengeluid te laten horen.

Handtekeningenactie

Foodwatch pleit zelfs voor een btw-nultarief op groente en fruit en roept iedereen op zijn/haar stem te laten horen via een e-mailactie. GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus begonnen in reactie met maatschappelijke organisaties eveneens een handtekeningenactie tegen de geplande btw-verhoging.