Ga naar hoofdinhoud

Verslaafd aan de markt, ook in Mill

De Vakantiejaarmarkt Mill ondervindt net als veel andere markten en braderieën in juli en augustus enorme hinder van het slechte weer. Lion Koolen van organisatie- en adviesburo Koolen en Koolen baalt stevig. Niet alleen voor hemzelf. “Dit is de tijd waarin ambulante handelaren het moeten verdienen. Deze maand kost ze gewoon geld”, denkt hij vooral aan hun belang.

Sommige handgemaakte vogelhuisjes, zoals dit tweelingenhuisje, hebben een extra betekenis voor verkopers Walter en Leontine Klaasen.

Lion Koolen zet de brand in een sjekkie, neemt een haal en staart voor zich uit. De ene helft van organisatie- en adviesburo Koolen en Koolen schuilt tijdens de Zomerjaarmarkt in Mill onder het zeil van de kraam van vader Jan tegen de regenbui die zojuist is losgebarsten. “Ik vind dit vooral heel vervelend voor de ambulante handelaren”, begint hij. “Dit is toch het seizoen, de tijd waarin zij hun geld moeten verdienen. Maar het is begin juli begonnen met regenen en nu, bijna vijf weken later, staat de kraan nog steeds open. Deze maand kost ze gewoon geld. Je merkt ook echt dat ze de regen moe zijn.”

Uitersten

Hoe anders was het een jaar geleden in Mill. “Vorig jaar hadden we hier nog volop zon en 38 graden. Dat is natuurlijk weer het andere uiterste. Maar je zag toen dat alle campinggasten uit de omgeving vooral tot twee uur naar de Zomerjaarmarkt kwamen. Dus tot die tijd hebben de handelaren nog een goede omzet kunnen draaien.” Lion raadpleegt maar weer eens een van de vele weerapps die hij op zijn telefoon heeft staan. “De bui die nu valt duurt nog tien minuten. Daarna wordt het gelukkig droog. Al kun je daar natuurlijk niet vanuit gaan, want de verwachtingen komen zelden uit.”

Wil je meer lezen over de Vakantiejaarmarkt Mill en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.