Ga naar hoofdinhoud

Vishandel Jaap Graaf ontvangt oorkonde

Vishandel Jaap Graaf uit Oostvoorne heeft een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ontvangen. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor het actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.

Fotobijschrift: Matthijs den Heijer (links) overhandigt de oorkonde aan Jaap Graaf.

Graaf verdient al 48 jaar zijn boterham met vis. Ruim 34 jaar daarvan heeft hij zijn eigen goedlopende vishandel in Oostvoorne. Hij begon op 15-jarige leeftijd in Scheveningen.

Ongeluk

De ondernemer is na acht jaar varen op de kotter na een ongeluk aan boord in de vissector terechtgekomen. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de vis op en rond Scheveningen, vond hij het tijd om zijn eigen viszaak te openen met zijn vrouw in het dorp Oostvoorne, Zuid-Holland. Ondanks de afstand komt Graaf nog elke ochtend naar Scheveningen rijden om de aangevoerde vangsten te bekijken en de dagverse vis mee te nemen naar Oostvoorne.

Duurzaam en lokaal

Heilbot en tarbot zijn de favoriete Noordzeevissen van Graaf. Juist in Oostvoorne is er veel vraag naar exclusievere vissoorten uit de Noordzee. “Tarbot, griet en wilde zeebaars worden veel verkocht hier. We hebben een ruim assortiment vis , maar wilde vis is volgens mij de beste keuze. Daarom steun ik het eten van vis uit onze eigen Noordzee. Veelal verwerken we deze vis tot kant-en-klaar-maaltijden die zo de oven in kunnen. De reststromen gooien we niet weg, maar verwerken we tot bouillabaisse, vissoep of andere producten. Weggooien van mooie Noordzeevis is zonde”, aldus Graaf.

Noordzeevis

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis geliefder te maken. De organisatie houdt bijeenkomsten voor alle belanghebbenden en ondersteunt de ambassadeurs in de sector om Noordzeevis uit Scheveningen op de kaart te zetten.