Ga naar hoofdinhoud

Vrees over voortbestaan Apeldoornse markt

De gemeente Apeldoorn is van plan het vergunningstelsel voor standplaatsen op de markt aan te passen. Volgens Apeldoornse markthandelaren kan dit wel eens het begin van het einde zijn.

De gemeente wil namelijk de eisen rondom ‘schaarse vergunningen’ wijzigen. De vergunning wordt tot nu toe steeds opnieuw verleend aan dezelfde vergunninghouder. Apeldoorn is voornemens een uitspraak van de hoogste bestuursrechter over te nemen, die bepaalde dat alle potentiële gegadigden een eerlijke kans moeten krijgen om aanspraak te maken op een vergunning. De gemeente Apeldoorn komt in 2019 met een richtlijn rondom de schaarse vergunningen.

Niet meer investeren

Aan DeStentor.nl liet José Bonenberg, voorzitter van de ambulante handel in Apeldoorn, weten dat dit een enorme onzekerheid meebrengt voor de ambulante. Zij zegt, net als CVAH-voorzitter Henk Achterhuis eerder al aangaf, dat het marktondernemers op deze manier moeilijk wordt gemaakt te investeren. Wie niet zeker is dat zijn hij/zij na drie jaar weer een standplaats krijgt, zal niet genegen zijn te investeren in nieuwe verkoopwagen. Nieuwe ondernemers kunnen waarschijnlijk helemaal niet investeren, want ze krijgen geen lening indien een vergunning maar een paar jaar geldt.

Toekomst ambulante handel

Onder de ondernemers op de Apeldoornse markt is flinke onrust ontstaan. De CVAH spreekt zelfs van een bom onder het huidige systeem van landelijke marktstandplaatsvergunningen en vraagt zich af of er nog wel toekomst is voor de ambulante handel.