Ga naar hoofdinhoud

Wachtwoordgebruik vaak niet veilig

De meerderheid van de Nederlanders gaat niet goed om met wachtwoorden op het web doordat ze bijvoorbeeld één wachtwoord voor verschillende onlinediensten gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van technologiewebsite Tweakers onder ruim duizend Nederlanders.

wachtwoord (Large)Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch, blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden moeite heeft met het onthouden van alle verschillende wachtwoorden voor bijvoorbeeld e-mail, Facebook en webwinkels. Meer dan 70 procent ziet het als ‘bijna onmogelijk’ om voor elke dienst een uniek wachtwoord te bedenken.

Hacken

Meer dan 60 procent van de internetters kiest er daarom voor om wachtwoorden te hergebruiken. Ook kiezen mensen vaak voor wachtwoorden die eenvoudig zijn te onthouden. Wachtwoorden als ‘123456’ en ‘wachtwoord’ voeren al jarenlang de ranglijsten van meest gebruikte wachtwoorden aan en bieden weinig bescherming tegen hackpogingen.

Wachtwoordhulp

Martijn Egberts, cybercrime officier van justitie bij het Landelijk Parket: “Het is een kleine moeite om met een wachtwoordhulp van internet een sterk wachtwoord te genereren. In combinatie met een veilige opslagplaats voor die wachtwoorden (digitaal of niet) kan dat veel ellende zoals identiteitsdiefstal, privacyschendingen en oplichtingen voorkomen.”

Op de website wachtwoordbewust.nl zijn tips te vinden over wat een wachtwoord sterk maakt en hoe je een grote hoeveelheid wachtwoorden eenvoudig kunt beheren.