De prijsbewuste klant is dol op de weekmarkt. Dat blijkt uit de jongste omzetindex van onderzoeksbureau GFK. Marktkooplieden boekten afgelopen februari 11 procent meer omzet dan in februari 2021.

“De cijfers over maart 2022 komen pas half april beschikbaar, maar het is te verwachten dat die maand de marktomzet verder is gegroeid. Want maart was heel zonnig en dat is goed voor de markt”, vertelt Louise Wesselius, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, in De Telegraaf. “Het sociale aspect is heel belangrijk. De klanten komen er ook voor een praatje en daaraan merken de marktkooplui dat de onrust over stijgende prijzen groeit.” Die onrust werd in maart verder gevoed door de oorlog in Oekraïne.
Verschuiving
Uit het onderzoek blijkt verder dat er een verschuiving plaatsvindt. Door de aandacht voor gezond en vers eten wordt food belangrijker dan non-food. De huidige consument is kritisch en gaat vooral voor kwaliteit. Verse producten moeten een week te gebruiken zijn. De klant wil daarvoor betalen. Nederland telt momenteel 17.589 markthandelaren en daar komen weer nieuwe ondernemers bij.
“De huidige consument is kritisch en gaat vooral voor kwaliteit”, stelt Martie Bleeker, secretaris van de CVAH. “Verse producten moeten een week te gebruiken zijn. De klant wil daarvoor betalen. Op de markt vind je een groot assortiment en deskundig advies over de aangeboden producten.” “Je ziet momenteel ook meer belangstelling voor het vak van ambulante handelaar”, vertelt Bleeker, die voor meer informatie verwijst naar de website ‘starten met een marktkraam’. Zo zie je in de kleinere plaatsen ook handelaren met elpees verschijnen. Nieuwe elpees waarvoor je anders naar de grote stad moet. “Het is wel van belang om als bedrijf met innovatieve ideeën te komen en nieuwe businessmodellen te creëren om bij te blijven in de markt en niet het onderspit te delven.”