Ga naar hoofdinhoud

Weinig Rotterdamse klanten voor Markthal

De Markthal heeft de harten van het Rotterdamse koopvolk nog niet veroverd. Bijna één jaar na de opening komt minder dan de helft van het bezoek aan de koopkathedraal uit de Maasstad en de directe omgeving. Het aantal toeristen dat deze trekpleister in hartje stad bezocht nam wél fors toe, schrijft het AD.

Dat blijkt uit een grote enquête, die vorige week donderdag en zaterdag onder 600 bezoekers van het foodwalhalla aan de Binnenrotte werd gehouden. De peiling wijst uit dat 55 procent van de ondervraagde Markthalgangers afkomstig is uit plaatsen buiten de Rijnmond en het buitenland. 

Rotterdammers noemen de Markthal nogal eens ’te chic en te duur’. Bovendien zit het complex nog onvoldoende in de ‘boodschappenroute’ van bewoners uit omliggende wijken, stelt directeur Maarten van Lier. ‘Maar kijk eens hoeveel mensen bijvoorbeeld in het Laurenskwartier wonen. Potentiële klanten genoeg. Daar kan het niet aan liggen.’

Overigens gaat het de Markthal economisch wel voor de wind. Het onderzoek wijst uit dat 78 procent van de bezoekers geld uitgeeft in de hal, tegen 71 procent in januari. Bovendien nam het aantal gasten met 15 procent toe: er kwamen vorige week 151.000 mensen over de vloer. Totaal staat de teller nu op 7,7 miljoen. ‘Ik verwacht dat we voor 1 oktober de 8 miljoen bezoekers nog wel halen.’

De hoeveelheid gasten dat voor de eerste keer de Rotterdamse publiekstrekker bezoekt daalde van 43 naar 33 procent. De klanten blijven ook minder lang binnen: een half jaar geleden was dat nog 49 minuten, nu 44 minuten. Begin dit jaar kwam 2 procent van het bezoek uit het buitenland, nu is dat 5 procent.