Ga naar hoofdinhoud

Welkome aanvulling in Oud-Beijerland

De weekmarkt in Oud-Beijerland staat te boek als ‘een van de mooiste van Nederland’. Die naam dankt het vooral aan de unieke locatie in het historisch centrum van dit Zuid-Hollandse dorp. Naast de ervaren ‘rotten in het vak’ staan er ook veel beginnende ambulante handelaren.

Met vakantie

Het is mistig en behoorlijk fris in de Hoeksche Waard. De zon laat zich zelden zien. Bovendien heeft het ’s ochtends ook nog even licht geregend. De weekmarkt wordt op de promotionele website van de Natuurlijk Hoeksche Waard neergezet als de ‘mooiste van Nederland’. En dat is niet zo verwonderlijk. De kramen staan links en rechts langs het water dat de West- en Oost-Voorstraat van elkaar scheidt. Er moeten dertig ondernemers staan, maar daarvan is vandaag geen sprake. Het is opvallend rustig qua handelaren. “Maar dat is altijd in deze periode van het jaar. Februari is een stille maand hier. Dan zijn de meeste ambulante handelaren ook met vakantie. Sterker nog, wij zijn zelf net terug”, vertelt Jeroen van Eijndhoven van Stars Kidslifestyle.

Merkkleding

Hij en zijn vrouw Marjolein verkopen merkkleding voor baby’s en kinderen, van maatje 44 tot 176. “Dat is wel de toekomst hoor”, vult Marjolein aan. “Je moet je als verkoper specialiseren en unieke spullen verkopen. Je ziet echt veel goedkope handel staan, maar daarmee onderscheid je je niet van de rest. Wij verkopen merken die je normaal gesproken alleen in de winkels ziet hangen. Wij zien onszelf ook meer als mobiele winkel dan als marktkraam.”

De ‘kraam’ van Marjolein en Jeroen mag er met een lengte van 4,5 bij 15 meter inderdaad zijn. De kleding hangt netjes aan rekken en alles is voorzien van een barcode. (“Dat komt professioneel over”). Bij het afrekenen wordt de barcode gescand. Op die manier hebben ze een goed beeld van de voorraad. “Wij hebben ook een webshop”, neemt Jeroen het gesprek weer over. “Als we daar op een marktdag via de website een bestelling binnenkrijgen, haal ik het product meteen uit het rek, scan het en verstuur het zodra we thuis zijn. Dankzij de barcode wordt tevens de voorraad op onze website bijgehouden.” Een webshop hoort erbij, vindt het echtpaar. “Je kunt niet meer zonder. Bovendien vult het elkaar goed aan. Ouders en kinderen kijken eerst thuis samen op de webshop welke kleding ze het leukst vinden en dan komt moeder de spullen op de markt halen.”

Meer over de weekmarkt in Oud-Beijerland lees je in Marktvisie nummer 2.