EPE – Hoe je het ook wendt of keert, de beste reclame voor een product is nog altijd de (positieve) ervaring die een eerdere koper met dat product heeft opgedaan. Het geldt in het algemeen, het geldt zeker voor een standwerkersconcours. Want hoe rap van de tongriem de handelaren ook gesneden zijn, je hebt als klant toch altijd het idee dat je bij de neus wordt genomen.
Tenzij iemand uit het publiek zegt dat-ie vorig jaar van precies dezelfde standwerker ook zo’n wonderproduct heeft gekocht en er hartstikke, maar dan ook hartstikke tevreden over is. Dan ga ook jij naar huis met een arm vol spullen die een oplossing bieden voor een probleem dat je nooit hebt ervaren of met iets waar je nooit om verlegen hebt gezeten. En na afloop, genietend van een pilsje op een van de terrassen rond de Markt, worden trots de verschillende aankopen met elkaar vergeleken. ,,Goh, heb-ie de messenset ‘ekoch? Ik die pann’n.” Waarbij beide kopers het gevoel hebben de slag van hun leven te hebben geslagen.
Hoewel het standwerkersconcours was geprogrammeerd van zeven tot negen uur, pakten de meesten gauw hun spullen in toen het om half negen begon te regenen. De handel mocht niet nat worden en bovendien was er toen al nauwelijks publiek meer te bekennen. Toch deden de bijna twintig deelnemers aan het Eper standwerkersconcours, dat voor de 35ste keer was georganiseerd door de plaatselijke VVV, over het algemeen heel goede zaken. Het is trouwens een van de redenen waarom ze doorgaans graag naar Epe komen: ze verkopen er goed. Of dat komt omdat de talloze toeristen wel weer eens behoefte hebben aan zo’n verzetje of omdat de Eper bevolking zich wat makkelijker voor het lapje laat houden blijft even in het midden.
Een driekoppige jury beoordeelde de deelnemers op welsprekendheid, overtuiging en originaliteit. De bedoeling was de deelnemers twee keer te beoordelen, maar die tweede keer viel vanwege de regen ‘in het water’. De eerste prijs was voor mevrouw L. van de Ruit uit Capelle aan de IJssel met de wondervlekkenzeep Sundepil. De jury constateerde dat zij precies datgene deed wat je van een standwerker verwacht: met veel gevoel voor drama de ultieme oplossing bieden voor een probleem dat iedereen kent. Tweede werd H. Veldhuis uit Stadskanaal met speelgoed en derde F. van Biessum uit Zuidbroek met zijn ‘altijd schoonblijvende blikopeners’. Bron: De Stentor