Ga naar hoofdinhoud

Zakelijke identiteitsfraude

De Kamer van Koophandel (KvK) geeft tips om zakelijke identiteitsfraude te voorkomen. Zakelijke identiteitsfraude is de snelst groeiende fraudesoort in het bedrijfsleven.

Hierbij handelen fraudeurs uit naam van uw bedrijf. Zij doen namens uw bedrijf aan- en verkopen, vragen kredieten aan of doen zich op social media voor als uw bedrijf. Welke maatregelen kunt u nemen om zakelijke identiteitsfraude te voorkomen?

 

Tips ter voorkoming

De bedrijfsinformatie kan via internet zijn verkregen. Maar ook via het lekken of stelen van vertrouwelijke papieren documenten. Bescherm uw bedrijf tegen zakelijke identiteitsfraude. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen:

• Ga zorgvuldig om met bedrijfs- en persoonsgegevens;
• Wees alert en informeer uw personeel over frauderisico’s;
• Stel een streng ICT-beleid op met duidelijke procedures en controles;
• Bewaar vertrouwelijke documenten op een veilige plek en laat ze ook niet rondslingeren in prullenbakken of overlegruimten;
• Vernietig oude documenten met een goede papiervernietiger;
• Controleer de identiteit van uw klanten en uw personeel goed.

Als iemand zich op social media voordoet als uw bedrijf kunt u dat rapporteren. De social mediaplatforms (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin) hebben hiervoor een speciale pagina op hun website.

Factuurfraude

U krijgt een factuur uit naam van uw vaste leverancier. Een fraudeur heeft de originele factuur onderschept en alleen het rekeningnummer gewijzigd. Niets vermoedend betaalt u deze nepfactuur. Het geld gaat niet naar uw leverancier, maar komt op de rekening van de fraudeur. Dan heeft u te maken met een veel voorkomende vorm van zakelijke identiteitsfraude, factuurfraude.

Een valse factuur heeft verschillende vormen:
• Vervalsing van een echte factuur (nepfactuur). Hierbij wordt bijvoorbeeld het bankrekeningnummer veranderd in dat van de fraudeur.
• Een spookfactuur, dit is een factuur waar geen prestatie tegenover staat.

Belangrijkste tips om u te wapenen tegen factuurfraude:
• Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met uw eigen administratie;
• Zorg voor een goed inkoopbeleid, werk met inkoopnummers en ordernummers;

• Controleer de betaling door de opdrachtgever te bellen;
• Wees oplettend op zogenaamde urgente betalingen waardoor afgeweken moet worden van normale procedures.

Controle

Bij de KvK kunt u 24/7 controleren met wie u zaken doet. Alle bedrijven, ondernemingen en rechtsvormen staan in het Handelsregister. Dit is in Nederland ingericht om de rechtsgeldigheid in het economisch verkeer te waarborgen. Via de zoekfunctie is eenvoudig informatie op te vragen over bedrijven. Via de website is ook toegang te krijgen tot buitenlandse handelsregisters.

Kamer van Koophandel is een geregistreerde merknaam. Heeft u van de KvK een factuur ontvangen en wilt u weten of deze klopt, voer dan hier een controle uit.

Heeft u als bedrijf te maken met identiteitsfraude? Dit is strafbaar. Doe aangifte bij de politie. Maak er ook melding van bij de Fraudehelpdesk.

Bron: Kamer van Koophandel