Ga naar hoofdinhoud

Zero-emissie: Een weg vol hobbels

Door Bert Platzer

Ondernemers moeten in 2025 in een flink aantal binnensteden zijn overgestapt op emissievrije voertuigen. Dat geldt ook voor marktkooplieden. De CVAH vindt de plannen rond zero-emissie voertuigen niet realistisch en stuurde samen met andere brancheverenigingen een brandbrief naar alle gemeenten.

De weg naar zero-emissie voertuigen op de markt is er een van  vele hobbels.
De weg naar zero-emissie voertuigen op de markt is er een van vele hobbels.

Overgangsregelingen zero-emissie

Zero-emissie stadslogistiek, oftewel ZES, wordt het concept genoemd dat 28 gemeenten per 2025 willen invoeren. Vanaf dat jaar moeten bestel- en vrachtauto’s die hun binnensteden in willen, uitstootvrij zijn. In de praktijk komt het erop neer dat bedrijfsauto’s alleen op stroom of waterstof mogen rijden. Voor sommige categorieën zijn er tot 2030 overgangsregelingen.

De CVAH stuurde in maart samen met de brancheverenigingen van kermisondernemers (BOVAK en de Nederlandse Kermisbond) en circussen (Circuspunt) en de Stichting Rijdende School een brandbrief naar alle gemeenten onder het motto ‘zero-emissie betekent zero mobiele handel & vermaak’.

Wil je meer lezen over het emissievrije beleid en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.