Ga naar hoofdinhoud

Zo trek je meer bezoekers naar je marktkraam

Het nieuwe jaar is weer begonnen en de dure decembermaanden zijn achter de rug. Met de prijsstijgingen en hoge energierekeningen wordt het voor consumenten lastiger om voor lokale producten te gaan. Dit zijn vaak producten met een hogere prijs dan producten afkomstig van de supermarkt. Toch zijn er ook manieren om je marktkraam zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Toegankelijkheid

Het is belangrijk voor bezoekers om makkelijk naar de markt toe te kunnen. Wanneer er voldoende parkeergelegenheid is, zal het aantrekkelijker zijn om langs te komen. Voor bezoekers met een elektrische auto is een parkeerplaats met een laadpaal openbaar ideaal. Vaak kan je een parkeerplaats van tevoren reserveren. Zo weet de bestuurder zeker dat er plek is en dat hij of zij de auto kan opladen. En met een volle accu na een bezoekje aan de markt huiswaarts gaat. Daarnaast is het van belang dat de markt toegankelijk is voor fietsers die hun fiets veilig kunnen parkeren. Het bereik van de markt is dus erg belangrijk om voldoende bezoekers naar je marktkraam te trekken. Hoe makkelijker de toegang, hoe meer je de mensen aanmoedigt een bezoekje te brengen aan je kraam. 

Variatie

In de afgelopen tien jaar is het aantal markthandelaren met 15% gedaald. Dit waren vooral marktkramen met non-food producten zoals kleding, bloemen, textiel en meer. Hierdoor blijven er voornamelijk kramen over met voedingsmiddelen zoals brood, kaas en vis. Het aantal bezoekers is mede hierdoor gedaald in de afgelopen tien jaar. Een manier om toch klanten te trekken is door diversiteit in aanbod aan te bieden. Het verkopen van non-food producten kan helpen om de populariteit van de markt te laten toenemen. Dit moedigt de klant aan om weer ouderwets te kunnen ronddwalen op de markt. Wanneer je nog iets naast voedingsmiddelen aanbiedt, kan dit de bezoeker aansporen om langs te komen.  

Aantrekkelijke acties

Aangezien de prijzen op de markt niet altijd voor elke portemonnee toegankelijk zijn, is het aan te raden om regelmatig met aanbiedingen te werken. Op deze manier trek je de aandacht van voorbijgangers en zijn ze eerder geneigd om even te stoppen. Het aanbieden van aantrekkelijke acties wordt dus sterk aangeraden. Daarnaast kan je samples uitdelen van je producten om bezoekers kennis te laten maken met je marktkraam. Dit kan ervoor zorgen dat je meer bezoekers krijgt en ook meer kan verkopen. 

Social media

Het gebruik van social media kan ervoor zorgen dat je marktkraam ook online vindbaar is voor de jongere generatie. Veel bezoekers beginnen tegenwoordig online met het zoeken naar een product. Zorg ervoor dat je marktkraam daar dus ook op zichtbaar is. Op deze manier kunnen klanten belangrijke informatie over je producten vinden die hen kunnen verleiden tot een bezoek aan je marktkraam. Zet bijvoorbeeld praktische informatie zoals openingstijden en plaats van de markt online. Zo bereik je niet alleen bestaande klanten maar kan de informatie ook terechtkomen bij potentiële nieuwe klanten. Dit kan ervoor zorgen dat er steeds meer bezoekers over jouw marktkraam horen of lezen en het zelf gaan bezoeken.

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.