Ga naar hoofdinhoud

Zomerse streekproductenmarkt in Oude Bildtzijl

Streekproducten, dat is waar het om draait op de zomerse streekproductenmarkt in het Friese dorp Oude Bildtzijl. De verscheidenheid van het aanbod was op de eerste zondag van augustus nog wat beperkt. Toch was de organisatie was tevreden over het aanbod, vooral ook over de grote hoeveelheid belangstellenden en de gezellige sfeer.

De streekproductenmarkt wordt dit jaar vijf keer gehouden. Alle zomermaanden en ook in september en oktober staat de eerste zondag in het teken van streekproducten. Kraamhouders uit de streek, Het Bildt, kunnen zich daarvoor aanmelden met hun eigen streekproduct. Doordat veel producten seizoensgebonden zijn, heeft niet iedere streekproductenproducent elke maand een kraam. Vaste aanwezige is de verkoper van Bildtse honing. “Die doet elke maand goede zaken”, weet Miedema. Ook deze prachtige zondag in augustus hoeft de honingverkoper weinig van zijn meegebrachte waar mee terug te nemen.

Goede zaken

Molenaar Jan Braaksma van de Vrouwbuurstermolen deed goede zaken met zijn struufmeel (pannenkoekenmeel). Het meel werd gemalen van afgelopen weken geoogst graan van een boer in Oude Bildtzijl. De ter plekke bereide kleine ‘strufen’ vonden gretig aftrek en deed menigeen besluiten een pond meel mee naar huis te nemen. Ruim voor het sluiten van de markt was de molenaar uitverkocht.

Ook Djoke Binnema, die voor deze gelegenheid een hoeveelheid nieuwe aardappelen had gerooid en verkocht, deed goede zaken. Net als Braaksma verkocht zij aan het eind van de middag haar laatste handel.

De volgende streekproductenmarkt in Oude Bildtzijl vindt plaats op zondag 7 september. “We verwachten dan meer kraamhouders dan deze keer, omdat tegen die tijd ook meer producten beschikbaar zijn, zowel groenten en aardappelen vers van het land als ook ingemaakt fruit en jam bijvoorbeeld. Veel van de leveranciers daarvan hadden voor deze augustusmarkt nog onvoldoende aanbod.”