Ga naar hoofdinhoud

Brandbrief: ‘Regels doorstroomevenement niet werkbaar’

De regel 1 bezoeker per 5 vierkante meter voor doorstroomevenementen moet zo snel mogelijk van tafel. Dat vinden de initiatiefnemers van Red de markt Events. Zij hebben dit verwoord in een brandbrief. Deze is gericht aan alle betrokken bij het verlenen van vergunningen voor evenementen zoals jaarmarkten en braderieën.

Red de markt

Red de markt Events werd in 2020 opgericht door de organisatiebureaus Kroko’s evenementen, Frits Events, Direct Events en Apeldoorn 2000. Inmiddels heeft ook Dynamic Promotions zich bij het initiatief aangesloten.

Vergeten groep

De marktorganisatoren geven in de brandbrief van 30 juli aan dat zij nog altijd een vergeten groep zijn. De regels die in het kader van de coronabestrijding worden opgesteld, houden geen rekening met organisatoren van jaarmarkten en braderieën en de marktkooplieden die op deze evenementen hun brood verdienen. “In de zomer van 2020 verhinderden de regels ons om onze markten voort te zetten. Inmiddels zijn we halverwege 2021 en nog geen stap verder”, constateren de verenigde organisatiebureaus.

Aantal bezoekers

De versoepelingen die in 2021 gelden, hebben voor de organisatoren van jaarmarkten en braderieën geen soelaas geboden. Gemeenten zijn erg terughoudend met het verlenen van vergunningen of stellen eisen aan een evenement waaraan niet kan worden voldaan. Een belangrijke belemmering is de regel waarin het maximaal aantal bezoekers is vastgelegd. Deze schrijft voor dat bij een doorstroomevenement maximaal 1 bezoeker per 5 vierkante meter aanwezig mag zijn.

Onwerkbaar

“Zo’n regel is absoluut onwerkbaar. Daarvoor moeten we ons evenement afsluiten met hekken en bij de in- en uitgang controleren hoeveel mensen er aanwezig zijn op enig moment.” En dat terwijl een jaarmarkt of braderie vaak plaatsvindt in een winkelcentrum of stads- of dorpscentrum waar de winkels ook gewoon open zijn. Zonder de jaarmarkt of braderie gelden voor het winkelend publiek geen maximale bezoekersaantallen.

Wat de organisaties daarbij bovendien steekt, is dat deze regel niet geldt voor de reguliere warenmarkt. “Evenementen en markten die wij organiseren zijn op buitenlocaties. Wij hebben dezelfde werkwijze als een warenmarkt. Alleen hebben wij een andere naam en is onze activiteit niet geregeld via een Algemene Plaatselijke Verordening.”

Gemeenten

Wat het organiseren van jaarmarkten en braderieen nog lastiger maakt, is dat elke gemeente zijn eigen interpretatie heeft van de regelgeving. Dat betekent dat de regels niet eenduidig zijn en er voor elke gemeente andere protocollen gelden. “Geef ons beleid dat we kunnen uitvoeren!”, daartoe roept Red de markt Events op in de brandbrief.

“Momenteel kunnen we niets. We zouden niets liever willen dan ondernemen, maar de regels maken ns zicht op de toekomst alleen maar moeilijker”, aldus de organisatiebureaus van Red de markt Events in hun brandbrief.

Lees ook: Red de markt Events blij dat ze punt kon maken (2020)

De brief van Red de markt Events leest u hier: Brandbrief Red de markt Events