Ga naar hoofdinhoud

EU keurt Vlaamse steun evenementensector goed

De Vlaamse omboekingsregeling, een steunmaatregel voor de evenementensector, is goedgekeurd door de Europese Commissie. Dat betekent dat de steun nu ten uitvoer kan worden gebracht. Organisatoren van evenementen kunnen naar verwachting vanaf medio september een steunaanvraag indienen, meldt het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Kosten

De coronacrisis trof de evenementensector hard de afgelopen anderhalf jaar.  Geplande en geboekte evenementen werden door de coronamaatregelen geannuleerd. Sommige organisatoren hebben er voor gekozen om tickets terug te betalen. Anderen boekten een evenement en de tickets om naar dezelfde activiteit verder in de tijd. In beide gevallen moest het personeel werkzaam blijven om deze omboekingen uit te voeren en contacten met klanten te onderhouden. De verschillende ‘heropeningen’ die in het vooruitzicht stonden maar uiteindelijk niet zijn doorgegaan, dreven de kosten verder op. Hier stonden echter geen nieuwe inkomsten tegenover.

Ondersteuning

Om de intrinsiek gezonde ondernemingen van het faillissement te redden en de sector te laten overleven, heeft de Vlaamse Regering een ondersteuningsmechanisme opgezet. Concreet wil de Vlaamse Regering compensaties bieden voor de personeelskosten. Het gaat hierbij om steun aan evenementen op het gebied van kunst, amusement of recreatie in België die tussen 13 maart 2020 en 30 juni 2021 hadden moeten plaatsvinden. De steun bedraagt in principe € 2 per omgeboekt ticket, met een minimum van 10.000 omboekingen per begunstigde. Het totaalbedrag van deze steunmaatregel bedraagt zo’n € 10 miljoen. De Europese Commissie keude deze financiële steun goed.

Aanvraag

Organisatoren kunnen de corona-omboekingspremie ten vroegste vanaf medio september 2021 aanvragen.

Lees ook: Deze week deadline voor herziening SBI-code TVL-regeling