Ga naar hoofdinhoud

John Gruter wint NK Standwerken in Middelburg

Een spannende strijd werd er zaterdag 19 augustus uitgevochten aan de Lange Delft in Middelburg. Daar vond het NK Standwerken plaats. De eindzege ging uiteindelijk naar John Gruter. Hij was verguld dat hij zich na een jaar afwezigheid weer Nederlands kampioen mag noemen. De tweede en derde plaats waren in Middelburg voor de familie Van Koert, waarbij dochter Britt haar vader voorbijstreefde. Zij werd tweede, vader Gijs derde.

Spanning

Benvenido van Schaick, voorzitter van Stibesta, voerde de spanning tijdens de prijsuitreiking in het oude stadhuis van Middelburg aan de markt langzaam op. Hij telde van plaats tien af naar de eerste plaats. Iedere prijswinnaar werd door Van Schaick omschreven en getypeerd. In veel gevallen op een zodanige manier dat voor de collega’s in de zaal al snel duidelijk was wie de volgende was die naar voren mocht komen.

Nadat de vierde prijswinnaar bekend werd gemaakt, was er even tijd voor de ’s ochtends bij de loting al beloofde bitterballen. Daarna volgde het spannende moment van de bekendmaking van de top 3. Van Schaick wist de spanning er enige tijd in te houden voordat hij bekendmaakte wie de derde prijs in ontvangst mocht nemen.

Opvolging

Gijs van Koert, vorig jaar in Rijssen nog winnaar, kwam dit jaar opnieuw op het podium. Dit keer op de derde plaats. Zijn blijdschap stak hij ook dit keer niet onder stoelen of banken. Vol enthousiasme nam hij de beker voor de derde prijs in ontvangst. “Het is moeilijk een eerste prijs te winnen, maar nog moeilijker om diezelfde prijs te verdedigen. Ik ben echt heel blij dat ik weer op het podium sta en weet zeker dat de winnaar de prijs dubbel en dwars verdient”, aldus Van Koert.

“De tweede prijs gaat dit jaar naar een vrouw”, verklapte de Stibesta-voorzitter. Menigeen keek een keer extra de zaal rond en liet zijn blik op de kandidaten vallen. “Voor het standwerken is het geweldig dat we zien dat jong talent meedoet om de prijzen”, vervolgde Van Schaick. “En nog mooier is dat de leerling haar leermeester dit jaar voorbijstreeft. De tweede prijs is voor: Britt van Koert.” Vorig jaar nam zij dankzij een ‘wild card’ deel aan het kampioenschap en dat resulteerde direct in een derde prijs. Dit jaar mocht de 16-jarige een tree hoger plaatsnemen.

Winnaar

John Gruter van Blije Voeten werd in Middelburg uitgeroepen tot winnaar van het NK Standwerken. Hij kreeg van de 10-koppige jury de meeste punten, al was het onderlinge verschil dit jaar niet heel groot. Gruter was blij dat hij de titel had ‘heroverd’ op Gijs van Koert. “Zo’n dag is hard werken. Ik heb me echt nog meer dan anders ingezet om het publiek te boeien, van start tot finish. Je kunt geen steek laten vallen als je wilt winnen. En dat wilde ik vandaag”, aldus Gruter.

Voor Van Koert was het geen verrassing dat hij de Marktvisie-wisselbokaal aan collega Gruter zou verliezen. “Sterker nog, ik heb een plaatje laten maken voor de beker met mijn eigen naam erop en het jaartal 2016 en alvast ook één voor John voor dit jaar. Zo overtuigd was  ik ervan dat hij opnieuw Nederlands Kampioen zou worden.” Gruter kreeg het plaatje van Van Koert voordat het kampioenschap van start ging. “Ik heb het plaatje de hele dag in mijn zak gehad, maar was er zelf nog niet zo van overtuigd dat ik het zou worden”, erkende de winnaar. Hij vond het een heel bijzonder gebaar van zijn collega en sprak zijn dank uit voor het vertrouwen van Van Koert in zijn kunnen.

 

Ranking

De Nationaal Kampioen Standwerken mag dan nu bekend zijn, de onderlinge strijd gaat door. Eind september wordt bekend wie zich op basis van de resultaten bij de verschillende concoursen rankingkampioen mag noemen.

Meer over het NK standwerken leest u in de septemberuitgave van Marktvisie.