Ga naar hoofdinhoud

Mondkapjes op Belgische markten steeds vaker verplicht

De afgelopen dagen hebben steeds meer Belgische steden het gebruik van mondkapjes op de markt verplicht gesteld. Dat melden VRT en Het Nieuwsblad. Verwarring over waar het wel en niet geldt, maakt dat er op de markt geen eenduidig beeld is in het gebruik van de mondkapjes.

Tot voor kort was ook bij onze zuiderburen het mondkapje alleen verplicht in afgesloten ruimtes die publiek toegankelijk waren. In de openbare ruimte mochten mensen vrij bewegen zonder mondkapjes. Daarin komt langzamerhand verandering. Het aantal steden dat mondkapjes ook verplicht stelt op markten groeit, nadat Leuven als eerste stad het gebruik ervan verplicht stelde.

Verwarring

Het feit dat de mondkapjes door de lokale overheid verplicht worden gesteld, leidt tot verwarring. Niet elke kraamhouder en marktbezoeker blijkt op de hoogte van de plaatselijk geldende regelingen. Het Nieuwsblad meldt dat enkele kramers al zijn beboet voor het niet dragen van het mondkapje. “Vanaf volgende week kunnen ook bezoekers worden beboet”, meldt de burgemeester van Blankenberghe aan Het Nieuwsblad.

Coulance

De meeste Belgische steden hanteren wel enige coulance bij invoering van de maatregel en beperken zich tot het informeren over de regeling, zodat mensen zich bewust worden dat dit bij hun volgende bezoek aan de markt anders moet.

Informatie

Vaak blijken de marktbezoekers onvoldoende op de hoogte van de invoering van de maatregel. Hoewel burgers geacht worden zich op de hoogte te stellen van veranderende wet- en regelgeving, blijkt niet iedereen dat regelmatig te doen. Bovendien is de informatievoorziening op de markt er veelal nog niet op ingericht. Informatieborden ontbreken.

Een ondernemer meldt aan Het Nieuwsblad dat hij graag had gezien dat overheden bij de eerste invoering mondmaskers uitdelen op de markt. “Dat zorgt direct bewustwording en navolging.”

Lees ook: Euroforie bij jaarmarkten en braderieën over opening alweer getemperd