Ga naar hoofdinhoud

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

Amsterdam en Rotterdam experimenteren met de verplichte mondkapjes in de vrije ruimte. Het overleg van de veiligheidsregio’s vorige week heeft ruimte gegeven aan het lokaal toepassen van maatregelen. De mondkapjesplicht in de beide steden ging op 5 augustus in.

Moeilijker

Burgemeester Achmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam) drongen vorige week via de media aan op een algehele mondkapjesplicht. Volgens Aboutaleb in een uitzending van Op1 blijkt dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om zich te houden aan de coronamaatregelen.

De afstandsregels worden minder strikt gehanteerd. Zeker bij grote drukte wordt het risico op het verspreiden van het virus dan groter. Tot een landelijke verplichting kwam het niet. Wel kregen de burgemeesters van de collega’s in de andere veiligheidsregio’s de ruimte om lokaal maatregelen te nemen. Dit leidde in Amsterdam en Rotterdam tot de mondkapjesplicht met ingang van 5 augustus.

Amsterdam

Volgens NOS-verslaggever Gerri Eickhof was niet iedereen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam daarvan op de hoogte. “Er lopen veel mensen met mondkapje, maar ook nog een hoop zonder”, aldus Eickhof. Hij deed zijn verslag in het liveblog op de website van de NOS. Volgens de verslaggever was het echter nog rustig op de markt gedurende de ochtend. Marktbezoekers en kooplieden hadden naar zijn mening voldoende mogelijkheid om gepaste afstand te houden.

Rotterdam

Op de markt bij het Afrikaanderplein in Rotterdam constateert NOS-verslaggever Hasan Coskun dat mondkapjes op de dag van introductie volop aanwezig zijn. Mogelijk vanwege het feit dat de gemeente de kapjes uitdeelt. Dit om mensen te ondersteunen bij het opvolgen van de maatregel.

Collega Maikel Coomans van RTV Rijnmond stelt dat er nog veel onduidelijkheid is over waar het dragen wel en niet verplicht is. “Er zijn veel mensen zonder het verplichte mondkapje.”

Drukke gebieden

De gemeente Rotterdam heeft een mondkapjesplicht ingesteld voor drukke gebieden. Hieronder vallen alle winkelgebieden in het centrum, alle grote markten en de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Het mondkapje is verplicht tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds. “We voeren dit als pilot in omdat het coronavirus weer oplaait. Het RIVM concludeert dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden. Het mondkapje helpt om meer afstand te houden tot elkaar”, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Lees ook: België verscherpt maatregelen in strijd tegen corona

Lees ook: Bijna alle fietsers dragen geen mondkapje (bron: Telegraaf)