Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers Haagse Markt protesteren

Een groep ondernemers van de Haagse Markt voerden 29 september actie. Ze willen daarmee hun ongenoegen uiten over de in hun ogen exorbitante huurverhoging en de aangekondigde reglementswijzigingen.

Vandaag waren er op de Haagse Markt spandoeken te zien waarop de ambulante handelaren hun ongenoegen duidelijk maken. Bovendien lopen de ondernemers van de Hobbemastraat naar het stadhuis om daar aan het begin van de middag een petitie aan te bieden.

Marktgeld

De marktkraamhouders zijn sinds de renovatie van de markt gevestigd in containerunits. “De huurprijzen daarvan liggen wel twee tot vier keer zo hoog als de vroegere marktgelden”, vertelt een van de protesterende ondernemers Nel Kamer, bloemenverkoopster op de Haagse markt, op Radio 1. De ondernemers vermoeden dat de gemeente die doet om de modernisering van de markt terug te verdienen. “Maar ze hebben 60 jaar niet geïnvesteerd en kunnen nu niet over de rug van de ondernemers proberen hun investering terug te verdienen.”

Volgens Kamer is het voor een aantal handelaren nu al moeilijk om het hoofd boven water te houden. De verhoging van de huurprijs kan voor een deel van de kraamhouders de nekslag zijn, meent Kamer. Het protest is juist vandaag, vanwege het feit dat de markt op donderdag gesloten is.